Suroviny
- plátky slaniny 6 ks
- najemno nastrouhaný sýr gruyère 1 hrnek
- velká vejce 4 ks
- sůl a čerstvě namletý černý pepř
- silnější plátky chleba 4 ks
- česneková majonéza aioli 1/4–1/2 hrnku
- rukola 4 menší hrsti
Postup přípravy
- Dno větší pánve vyložte slaninou a opékejte ji na středním plameni, dokud nebude pěkně křupavá. Poté ji přendejte na papírovou kuchyňskou utěrku, která vsákne přebytečný tuk.
- Z pánve vytřete téměř všechen přebytečný tuk a položte na ni čtyři hromádky sýra (nastrouhaný sýr rozdělte na čtvrtiny). Sýr se začne rychle roztékat a peče se dokřupava. Na každý kopeček sýra rozklepněte jedno vejce, osolte, opepřete a pečte dál tak dlouho, až je bílek tuhý a žloutek stále lehce tekutý (máte-li raději žloutky tužší, přikryjte pánev pokličkou).
- Zatímco se vejce pečou, dejte do toustovače plátky chleba a připravte čtyři tousty.
- Na závěr každý toust pokapejte 1–2 lžícemi česnekové majonézy aioli, posypejte rukolou, položte na něj půldruhého plátku slaniny a nakonec opečenou porci sýra s vejcem.
Smažený vaječný sendvič Zdroj: Je to tak snadné