Suroviny
- máslo (např. MILKO) 250 g
- hladká mouka 200 g
- moučkový cukr 80 g
- mořská sůl (vločková)
- jedlé květy (sušená směs)
Postup přípravy:
- Máslo nakrájejte na menší kostky a dejte do rendlíku. Na mírném plameni ho začněte ohřívat. Nejprve se rozpustí a poté začne zlehka probublávat. Zahřívejte ho až do doby, kdy přestane bublat, změní barvu na medově hnědou a začne vonět po oříšcích. Proto se mu také říká oříškové nebo hnědé máslo.
- Poté rendlík z plotny odstavte a přes sítko máslo přeceďte do skleněné zavařovací nádoby. Dejte ho do lednice zatuhnout. Tento krok můžete připravit i den předem a ulehčit si práci.
- Ztuhlé máslo vyndejte z lednice a nechte chvilku povolit. Do mísy od kuchyňského robota dejte 160 g hnědého másla a spolu s cukrem ho pomocí pádlového nástavce utřete do pěny.
- Přisypte mouku a vše promíchejte. Nemíchejte však příliš dlouho, aby se z mouky nezačal uvolňovat lepek. Míchání zastavte hned, jak se všechny suroviny spojí do hrudkovité konzistence.
- Těsto vyklopte na pečicí papír, přikryjte druhým archem pečicího papíru a pomocí válečku ho rozválejte na tloušťku 2–3 mm. Vyválené těsto zlehka posypte solí a sušenými květy.
- Dejte do lednice na 30 minut ztuhnout. Troubu předehřejte na 150 °C. Těsto vyndejte z lednice, dejte na plech a ve vyhřáté troubě ho pečte 50–55 minut. Po upečení plát ihned nakrájejte na libovolné tvary a nechte zcela vychladnout.
Další tip na skvělé sušenky? Cantuccini, italská klasika. Vyzkoušejte podle našeho videoreceptu:
Kompletní recept najdete ZDE
Další recepty na křupavé sušenky: