Suroviny
- tygří krevety (čerstvé) 6–12 ks
- olivový olej
- česnek 1 velký stroužek
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- rum (Pampero Aniversario) 50 ml
- vývar (rybí, z krevet, zeleninový nebo kuřecí) 50 ml
- máslo (studené) 1 lžíce
- citronová šťáva
- hladkolistá petržel (nasekaná)
- kváskový chleba (k podávání)
- domácí majonéza (česneková, z olivového oleje)
Nechte se vést videoreceptem s kuchařem Markem Pavalou
Postup přípravy
- Krevety zbavte krunýře, vyndejte střívko. Měly by jim zůstat hlavy, které dodají omáčce výraznější chuť.
- Na pánvi rozehřejte olivový olej a pomalu na něm restujte plátky česneku, jen lehce dozlatova. Poté zvyšte plamen a do pánve přidejte očištěné krevety a rychle je z obou stran opečte, současně je osolte a opepřete.
- Jakmile budou krevety opečené a pěkně zrůžoví, zalijte je rumem a alkohol zapalte. Nechte odhořet. Z pánve vyjměte hotové krevety a dejte je stranou.
- Do pánve přilijte vývar, omáčku lehce zredukujte a odstavte z ohně. Do omáčky pak mimo plotnu zašlehejte studené máslo, případně dochuťte trochou citronové šťávy.
- Krevety naservírujte na talíř, přelijte je omáčkou a posypte nasekanou petrželkou.
- Podávejte s opečeným kváskovým chlebem, citronem a česnekovou majonézou aioli z olivového oleje.