Víte, že na Dušičky se nejen zapalují svíčky, ale podle dávných tradic i peče speciální pečivo? Naučíme vás recept, kterým dávné hospodyně uctívaly svátek svých drahých zesnulých.
Kosti svatých: oslavte Dušičky po vzoru dávných hospodyní
Dušičky, to v minulosti nebyla jen tichá vzpomínka a zapálená svíčka, ale svátek se vším všudy. Tedy i s vařením, pečením a koledou. Hospodyně pekly speciální dušičkové pečivo pro sebe, čeleď i koledníky. Mívalo různou podobu, často se jednalo o kynuté bochánky, žemle a rohlíky nebo věnečky a tvary podobné zkříženým kostem, kterým se říkalo "kosti svatých”. Bylo ze sladkého těsta, někde se sušeným ovocem, někde plněné mákem či povidly. Na přípravu se používalo převážně křehké nebo kynuté těsto. Zkuste si také tento svátek provonět domácím pečivem a vzpomenout s rodinou na ty, kteří už nejsou mezi námi.
Dušičkové pečivo
Potřebujete:
• 100 g tuku na pečení
• 250 g vlažného mléka
• 3–4 žloutky
• 1 celé vejce
• 600 g hladké mouky
• 10 ml českého tuzemáku
• lžičku soli
• 100 g moučkového cukru
• 1 balíček čerstvého droždí
• kandované ovoce
• rozinky
• 1 lžičku skořice
• povidla nebo zavařeninu dle chuti
• plátky mandlí
Postup:
Čerstvé droždí rozmíchejte s cukrem, zalijte vlažným mlékem a přidejte trochu mouky. Nechte kvásek vzejít v klidu a teple.
Pak přidejte ostatní suroviny a nechte na teplém místě alespoň 30 minut kynout. V průběhu kynutí můžete ještě dvakrát promíchat.
Po vykynutí odkrajujte kousky těsta a vytvářejte z něj rohlíčky, bochánky nebo tvary kostí a písmena S. Pokud máte rádi náplně, můžete dovnitř přidat lžičku povidel nebo zavařeniny.
Potřete rozšlehaným vejcem a posypte mandlemi. Nechte péct v troubě na cca 180 °C. Dozlatova!
Tipy na dokonalé kynuté těsto
1. Droždí je základní kámen úspěchu! Vždy použijte čerstvé, staré droždí vám vše zkazí.
2. Droždí potřebuje čas! Nikdy na něj nespěchejte.
3. Ze začátku žádná sůl, žádný tuk, jen teplo, vlhko a trochu cukru s moukou, nic víc.
4. Kvásku se nejlépe daří při teplotě mezi 25–35 stupni, tak jako lidem. S teplem to nepřežeňte!
5. Kvásek občas během kynutí zbavte škodlivých plynů, které svou činností vyprodukuje, ať se vám nezadusí.
6. Kynuté těsto musíte po prvním úplném vykynutí promíchat, pokud je řídké, nebo s ním bouchnout, pokud je moc pevné.
Autor: Kamila Ulčová