Suroviny
- hladká mouka 130 g
- kukuřičný škrob (maizena) 1 vrchovatá lžíce
- sůl 1 lžička
- sušený česnek 1 lžička
- sušená cibule 1 lžička
- voda (ledová) 250 ml
- pažitka 1 velký svazek
- krevety (malé) 150 g
- pepř (čerstvě namletý)
- rostlinný olej 3 lžíce
- červené chilli papričky 1 ks
- koriandr (lístky k podávání)
V Koreji jsou podobné palačinky či placky plné zeleniny oblíbenou rychlou večeří. Do základního těstíčka, které je díky přidanému škrobu krásně křupavé, můžete kromě pažitky přidat na tenké proužky nakrájenou jarní cibulku, mrkev, ředkev, kedlubnu nebo cuketu. Skvělá je i varianta s pikantním kimchi. Pokud chcete masovou verzi, přidejte do placek orestované mleté maso nebo upečené či uvařené natrhané kuřecí maso.
Postup přípravy
- V míse promíchejte mouku, škrob, sůl, sušený česnek a cibuli a ledovou vodu. Do vzniklého těstíčka vmíchejte nakrájenou pažitku a na kousky nakrájené krevety a opepřete ho.
- Pánev rozehřejte na vyšším stupni a pak vlijte olej. Dobře ho rozlijte po pánvi. Do pánve kápněte trochu těstíčka, abyste zjistili, jestli je dobře rozehřátá. Pokud se hned začne smažit, je připravená.
- Teplotu snižte na střední a do pánve vlijte těstíčko, aby se rovnoměrně rozlilo. Pánví občas zahýbejte, aby se těstíčko nepřichytilo. Až začne těstíčko na povrchu tuhnout, asi po 4 minutách, palačinku obraťte a k okrajům pánve případně přilejte trochu oleje.
- Palačinku několikrát přitiskněte plochou vařečkou k pánvi, osmaží se víc dokřupava. Smažte ji ještě 3 až 4 minuty. Postup zopakujte se zbylým těstíčkem.
PRIMA TIP: V Koreji byste k palačince nepochybně dostali omáčku k namáčení jednotlivých soust. Základní omáčka vznikne promícháním 2 lžic přírodního krupicového cukru se 4 lžícemi sójové omáčky, 4 lžícemi vody a 4 lžícemi rýžového nebo bílého vinného octa. Přidat k ní můžete nadrobno nakrájenou cibuli, běžnou nebo jarní, nadrobno nakrájenou chilli papričku nebo chilli koření, rozetřený stroužek česneku, opražená sezamová semínka… a patrně si ji oblíbíte i k jiným jídlům jako pikantní chuťovku.
Korejské bezvaječné pažitkové palačinky s krevetkami Zdroj: Marek Kučera
Další svěží zelené recepty, které přivolají jaro, najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH
Hledáte spíše recept na klasické palačinky? Máme pro vás jeden prověřený, s návodným videoreceptem navíc
Kompletní recept najdete ZDE