Suroviny
- těstoviny (jakéhokoli tvaru) 500 g
- máslo 1 lžíce
- česnek (najemno nasekaný) 3 stroužky
- krémový smetanový sýr (např. Philadelphia) 225 g
- voda (z vaření těstoviny) 1 hrnek
- strouhaný parmazán 1/2 hrnku
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- hladkolistá petržel (nasekaná) 2 lžíce
Postup přípravy
- V hrnci na středním ohni přiveďte k varu asi 2 litry vody. Jakmile začne voda vřít, přidejte 1 lžíci soli a těstoviny. Vařte je podle návodu na obalu tak, aby byly al dente. Po uvaření těstovin uschovejte 1-2 šálky vody a těstoviny slijte.
- Na pánvi rozpusťte na středním ohni máslo a velmi lehce na něm osmahněte česnek, aniž by zhnědl. Nemělo by to být déle než 30 sekund. Do pánve přidejte smetanový sýr a 1 šálek vody z těstovin. Použijte metličku a nechte smetanový sýr rozpustit v omáčce, zatímco ji budete šlehat, aby se omáčka emulgovala.
- Přidejte najemno nastrouhaný parmazán, šlehejte, dokud se nerozpustí, a poté dochuťte mletým černým pepřem a solí. Při dochucování nezapomeňte omáčku ochutnat. Parmazán je slaný, takže možná nebudete potřebovat tolik soli, kolik si myslíte.
- Omáčku odstavte z ohně. Přidejte uvařené těstoviny a nasekanou petržel do omáčky a pomocí kuchyňských kleští promíchejte, dokud se těstoviny neobalí rovnoměrně omáčkou.
- Pokud je omáčka příliš hustá, přidejte více uschované vody z těstovin, abyste ji zředili na požadovanou krémovou konzistenci.
PRIMA TIP: Jakmile se omáčka spojí a dosáhne ideální konzistence, stáhněte pánev z ohně.
Vyzkoušejte také gnocchi se sýrovou omáčkou a bazalkou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Bramborové noky se sýrovou omáčkou a bazalkou