zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
5 x přílohové kaše nejen z brambor
Autor: archiv Prima FRESH 5 x přílohové kaše nejen z brambor

Hrnečku vař! aneb 5 receptů na přílohové kaše nejen z brambor

Jen máloco je tak uspokojivé jídlo jako hedvábná bramborová kaše se smetanou a máslem. Jsou ale i další možnosti, jak tuhle báječnou přílohu vylepšit a dát jí nový rozměr. A skvělou kaši můžete připravit i z jiných surovin, než jsou brambory. Přesvědčte se!
klaram , 05.05.2017

reklama

Bramborová kaše je sama o sobě vynikajicí, ale zkuste k ní přistoupit jako k prázdnému malířskému plátnu. Její chuť není nijk výrazná, proto se velmi dobře kombinuje s jinými surovinami. Skvělá je například s čerstvým špenátem nebo zkaramelizovanou cibulí.

Kromě brambor se dá skvělá kaše připravit i z jiných surovin. Zkuste třeba bílé fazole, dýni, červenou čočku nebo batáty. Dobré je také kombinovat brambory s další zeleninou, jako je mrkev, celer nebo květák - prostě je uvařte dohromady a poté spolu rozšťouchejte nebo rozmixujte na hladké pyré.

Několik nápadů na netradiční přílohové kaše najdete právě zde:

FAZOLOVÁ KAŠE S PESTEM

5 x přílohové kaše nejen z brambor 4 Foto:

NA 4 PORCE / PŘÍPRAVA: DO 30 MINUT

• 2 lžíce olivového oleje

• 1 cibule, nasekaná

• 1-2 stroužky česneku, rozdrcené

• 2 plechovky (2x 400g) bílých malých fazolí, propláchnutých a okapaných

• 300 ml horkého zeleninového vývaru

• 5 plátků parmské šunky

• pár lístků šalvěje

• 2 lžíce červeného pesta ze sušených rajčat

1. Rozehřejte 2 lžíce olivového oleje, přidejte cibuli a asi 5 minut restujte. Přidejte česnek a vařte další 2 minuty. Přidejte fazole a zeleninový vývar a na mírném ohni vařte nepřikryté asi 20 minut, dokud nebudou fazole měkké.

2. Mezitím rozehřejte pánev a opečte na ní parmskou šunku, natrhanou na menší kousky dokřupava. Dejte stranou. Do pánve přidejte trochu oleje a až bude horký, opékejte na něm pár vteřin šalvějové lístky až budou křupavé.

3. Fazole rozmačkejte na kaši, dejte do mísy, navrch do spirály naneste 2 lžíce červeného pesta. Ozdobte křupavou šunkou a šalvějovými lístky.

SÝROVO-CIBULOVÁ KAŠE

5 x přílohové kaše nejen z brambor 5 Foto:

NA 4 PORCE / PŘÍPRAVA: DO 30 MINUT

• 1 kg brambor, oškrábaných a nakrájených na kostky

• 150 g vyzrálého čedaru, nastrouhaného

• 8 jarních cibulek, očištěných a nasekaných

• 6 lžic mléka

• větší hroudu másla

1. Brambory dejte do hrnce a přelijte je vodou tak, aby byly všechny zakryty. Přiveďte do varu a na mírném ohni vařte 20 minut. Potom nechte dobře okapat.

2. Do hrnce dejte máslo, spolu s jarní cibulkou – malou hrst si nechte stranou – a opékejte 1 minutu. Potom přidejte mléko a vraťte zpátky brambory.

3. Dobře prohřejte a rozmačkejte na kaši, dochuťte a vmíchejte většinu sýra.

4. Podávejte posypané zbytkem čedaru a cibulky.

PIKANTNÍ KAŠE Z DÝNĚ A ČERVENÉ ČOČKY

5 x přílohové kaše nejen z brambor 2 Foto:

NA 4 PORCE / PŘÍPRAVA: DO 30 MINUT

• 1 červená cibule, oloupaná a nakrájená na kolečka

• 1 stroužek česneku, oloupaný a nasekaný

• 2,5cm kousek čerstvého zázvoru, nastrouhaný

• rostlinný olej

• 2 lžičky římského kmínu

• sušené chilli papričky

• 2 lžíce karí pasty nebo koření

• 350 g dýně, oloupané a nakrájené na tenká kolečka

• 200 g červené čočky, propláchnuté

• 300 ml horkého zeleninového vývaru nebo vody

1. Rozehřejte větší hrnec, přidejte 2 lžíce rostlinného oleje, cibuli, česnek, zázvor, 2 lžičky sušených římského kmínu a špetku sušených chilli papriček.

2. Opékejte 5 minut, dokud nezačne vše hnědnout. Odeberte asi třetinu směsi a dejte stranou. Přidejte 2 lžíce karí a vařte asi 1 minutu, potom přidejte dýni a čočku. Přilijte vývar nebo vodu.

3. Na mírném ohni vařte přikryté, pokud bude nutné, přilijte trochu vody.

4. Až bude dýně i čočka měkká, rozmačkejte vše v hrnci a kaši. Navrch položte zbytek pikantní cibule a podávejte.

KAŠE S KARAMELIZOVANOU CIBULÍ

5 x přílohové kaše nejen z brambor 3 Foto:

NA 4 PORCE / PŘÍPRAVA: DO 30 MINUT

• 1 kg brambor, oškrábaných a nakrájených na kostky

• 2 cibule, oloupané a nakrájené na kolečka

• olivový olej

• větší hrudku másla

• pár snítků rozmarýnu

• 8 lžic mléka

1. Brambory dejte do hrnce a zalijte vodou tak, aby byly ponořené. Přiveďte do varu a na mírném ohni vařte 20 minut.

2. Na pánvi rozehřejte 1 lžíci olivového oleje a máslo, přidejte cibuli a větvičku rozmarýnu a restujte asi 20 minut, dokud nebude cibule karamelizovat.

3. Brambory slijte a dejte je zpátky do hrnce, přidejte mléko, dobře vše prohřejte, odstavte z plotny a rozmačkejte na kaši.

4. Vmíchejte dvě třetiny cibule a dochuťte. Podávejte ozdobené zbytkem cibule a dalším rozmarýnem.

FLORETÝNSKÁ KAŠE SE ŠPENÁTEM

5 x přílohové kaše nejen z brambor 6 Foto:

NA 4 PORCE / PŘÍPRAVA: DO 30 MINUT

• 1 kg brambor, oškrábaných a nakrájených na kostky

• 250 g čerstvého špenátu, propláchnutého

• olivový olej

• 2 vaječné žloutky

• 2-3 lžíce piniových semínek

1. Brambory dejte do hrnce a přelijte vodou tak, aby byly ponořené. Přiveďte do varu, přikryjte a na mírném ohni vařte 20 minut.

2. Dobře okapaný špenát přelijte ve velké míse vařící vodou a nechte ho asi 5 minut zavadnout.

3. V hrnci rozehřejte 4 lžíce olivového oleje, potom přidejte slité brambory a ochuťte. Přidejte 2 vaječné žloutky a rozmačkejte na kaši.

4. V cedníku nechte okapat špenát a lehce z něj vyždímejte vodu. Nůžkami špenát nastříhejte na kousky a vmíchejte ho do kaše.

5. Podávejte ozdobené nasucho opraženými piniovými oříšky a pokapané olivovým olejem, jestli chcete.

Připravila Klára Michalová

reklama

Související témata: škola vaření , jak na to , nejlepší recepty , bramborová kaše , kaše , příloha

reklama

Přečtěte si také