Suroviny
Postup přípravy
- Kousky brambor dejte do hrnce, nalijte na ně studenou vodu, osolte. Přiveďte do varu a na mírném ohni vařte asi 20 minut, dokud nezměknou.
- Mezitím na velké pánvi rozehřejte olej, přidejte cibuli a pórek a přikryté smažte na mírném ohni 8 minut, nebo dokud pórek nezměkne. Přidejte pancettu a smažte další 2–3 minuty. Předehřejte troubu na 190 °C, u plynové na stupeň 5.
- Brambory nechte důkladně okapat a pak je vraťte zpět do prázdného hrnce a nechte je na mírném ohni osušit. Přidejte máslo a mléko nebo créme fraîche. Když mléko začne bublat, sundejte z plotny a brambory nahrubo rozšťouchejte. Přidejte vejce, sůl a pepř a vše dobře promíchejte.
- Do bramborové hmoty vmíchejte směs cibule a pórku, petrželku, papriku a polovinu sýra. Přendejte do zapékací mísy a posypte zbytkem sýra. Pečte 35–40 minut, dokud směs nebude hezky hnědá.
- Podávejte jen tak nebo se studeným masem nebo smaženými vejci.