návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím

5 tipů, jak využít zbylé bílky

Tipy, jak využít zbylé bílky
Tipy, jak využít zbylé bílky Autor: Thinkstock
Pokud alespoň trochu pečete nebo si děláte domácí vaječňák, určitě už vám doma někdy zbyla hromada bílků. Občas je těžké najít pro ně uplatnění, ale my pro vás máme několik tipů!
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Pokud nechcete bílky využít ihned, vydrží vám několik dní zabalené v lednici. Ve větším množství je to ale nepraktické, takže v tu chvíli přichází na řadu mrazák. Nalijte po jednom bílku do otvorů formy na led (pokud se nevejde, rozdělte bílek na polovinu a využijte dva otvory: v tomto případě si vytvořte vždy sudý počet "bílkových kostek") a dejte do mrazáku. Až bílky ztuhnou, můžete je přendat do speciálního pytlíku nebo krabičky. Pokud formu na led nemáte, klidně je zamrazte všechny společně, jen si nezapomeňte nádobu popsat. Ať víte, kolik bílků v ní máte! To je ta výhoda oproti žloutkům, ty mají tendenci vysychat a zmrazit příliš dobře nejdou.

Důležité je samozřejmě také datum, kdy jste bílky zamrazili. Takto vám vydrží 5 měsíců, někteří tvrdí, že i celý rok. Na následnou funkci bílků má toto uchovávání minimální vliv, takže se nemusíte bát. Ale pozor, než je budete chtít použít, nechejte je samovolně rozmrazit přes noc v lednici. Také je vždy dostatečně tepelně upravte a pokud chcete bílky využít syrové, rozhodně volte čerstvé a z kvalitních vajec.

1. Lesklé pečivo

Využijte zbylé bílky k vytvoření lesklé glazury na pečivu: například na burgerových bulkách, bagelech nebo rohlících. Pečivo vypadá chutněji, a pokud ho budete chtít před pečením posypat nějakými semínky, díky bílku na něm budou lépe držet.

2. Bílková omeleta nebo frittata

Ano, omeleta i frittata nemusí být jen z celých vajec, i když je to tradiční příprava. Pokud patříte mezi ty, kteří z vaječných pokrmů jedí pouze bílky a uvařené žloutky nechávají ladem, tato varianta je pro vás jako stvořená. A s čím uvařené bílky zkombinovat? Určitě se k nim skvěle hodí špenát, rajčata, ale i houbová směs z vašich zásob.

Tipy, jak využít zbylé bílky 3 Foto:

3. Domácí marshmallow

Zbožňujete tyto nadýchané bonbony? Pokud máte chuť a hromadu bílků k tomu, dejte se do toho. Navíc budete potřebovat plátkovou želatinu, studenou vodu, cukr, kukuřičný sirup, sůl, vanilkový extrakt a kukuřičný škrob. České recepty s bílky nepracují, ale proč je neupotřebit. Podrobný recept v angličtině najdete na stránce Davida Lebovitze.

4. Sladké kořeněné ořechy

Karamelizované ořechy jsou jednoduché, ale pokud jim chcete dodat pikantní šmrnc, bude se vám hodit při přípravě bílek. Nejdřív si připravte vaši směs: použijte například mletou skořici, chilli, krupicový cukr a všechno promíchejte. Oříšky obalte ve zpěněném bílku a následně ve vaší směsi. Dejte péct a až úplně vychladnou, pusťte se do zobání. Zároveň je můžete využít jako skvělý dárek. Recept najdete na stránce Smitten Kitchen.

Tipy, jak využít zbylé bílky 4 Foto:

5. Bílková majonéza

Jako poslední pro vás máme recept na bílkovou majonézu. Tento tip se hodí ve chvíli, kdy už máte dost všech sněhových pusinek. Potřebovat budete 1 bílek, 1/2 lžičky dijonské hořčice, 1 lžičku octa, 1/2 lžičky pepře, 100 ml olivového oleje a sůl na dochucení. V podstatě skoro stejný je recept na klasickou majonézu, ale poměr surovin je jiný. Rozhodně vyzkoušejte, postup najdete na Youtube!

autor: Tereza Pánková

 

 

Pomazánka z kozího sýra a avokáda

Pomazánka z kozího sýra a avokáda

Související témata: vejce , bílky , zbylé potraviny
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama