Suroviny
- zelený chřest 100 g
- vejce 1 ks
- ricotta 50 g
- mléko (polotučné ) 100 ml
- bílek 3 ks
- voda (studená ) 50 ml
- olivový olej 2 lžičky
- strouhaný parmazán 10 g
- baby špenát 1 hrst
- řeřicha (pár výhonků )
- knäckebrot (žitný ) 2 plátky
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 215 °C. Chřest oloupejte, odkrojte dřevnaté konce (zhruba 3 cm odspodu) a každý stonek nakrájejte podélně na tři stejně silné plátky, tenké stonky rozkrojte na poloviny.
- V misce promíchejte vejce, ricottu, mléko, špetku soli a pepře. Bílky vyšlehejte se studenou vodou a špetkou soli na tuhý sníh – buď metličkou, mixérem, nebo v tyčovém mixéru se šlehacím nástavcem.
- Do poloviny ricottové směsi zlehka zapracujte polovinu sněhu. V nepřilnavé pánvi vhodné do trouby rozehřejte 1 lžičku oleje, vsypte polovinu nakrájeného chřestu a přelijte vaječnou směsí. Opékejte 1–1,5 minuty. Posypte polovinou parmazánu a vložte pánev do předehřáté trouby. Pečte 6–7 minut při 210–215 °C, až omeleta zpevní. Upečenou omeletu přehněte napůl a přemístěte na servírovací talíř.
- Stejným způsobem připravte i druhou omeletu. Obě omelety posypte špenátem a výhonky řeřichy a podávejte s plátkem knäckebrotu.
Bílková omeleta s chřestem a ricottou 2 Zdroj: Jak jíme zdravě na jaře