Bílková omeleta s chřestem a ricottou
Zdroj: Jak jíme zdravě na jaře
Bílková omeleta s chřestem a ricottou
Zdroj:
Jak jíme zdravě na jaře
Bílek je nejčistší bílkovina, neobsahuje žádný tuk ani cholesterol. Okamžitě vám dodá energii, zasytí a postará se o vaše svaly, klouby i přenos hemoglobinu. Omeleta z bílků proto patří mezi nejzdravější rychlé teplé jídlo. Bílky vyšlehejte na tuhý sníh a důkladně, ale zároveň co nejrychleji, je zapracujte do sýrové směsi, aby omeleta zůstala i po upečení nadýchaná.
2 porce
30 minut
398 kcal
Postup přípravy
-
Troubu předehřejte na 215 °C. Chřest oloupejte, odkrojte dřevnaté konce (zhruba 3 cm odspodu) a každý stonek nakrájejte podélně na tři stejně silné plátky, tenké stonky rozkrojte na poloviny.
-
V misce promíchejte vejce, ricottu, mléko, špetku soli a pepře. Bílky vyšlehejte se studenou vodou a špetkou soli na tuhý sníh – buď metličkou, mixérem, nebo v tyčovém mixéru se šlehacím nástavcem.
-
Do poloviny ricottové směsi zlehka zapracujte polovinu sněhu. V nepřilnavé pánvi vhodné do trouby rozehřejte 1 lžičku oleje, vsypte polovinu nakrájeného chřestu a přelijte vaječnou směsí. Opékejte 1–1,5 minuty. Posypte polovinou parmazánu a vložte pánev do předehřáté trouby. Pečte 6–7 minut při 210–215 °C, až omeleta zpevní. Upečenou omeletu přehněte napůl a přemístěte na servírovací talíř.
-
Stejným způsobem připravte i druhou omeletu. Obě omelety posypte špenátem a výhonky řeřichy a podávejte s plátkem knäckebrotu.
Bílková omeleta s chřestem a ricottou 2
Zdroj: Jak jíme zdravě na jaře
Bílková omeleta s chřestem a ricottou 2
Zdroj:
Jak jíme zdravě na jaře