Bára Hlubučková, Bára Lundgren a Petr Novák

Bílková omeleta s chřestem a ricottou

Moje hodnocení
6x

Bílek je nejčistší bílkovina, neobsahuje žádný tuk ani cholesterol. Okamžitě vám dodá energii, zasytí a postará se o vaše svaly, klouby i přenos hemoglobinu. Omeleta z bílků proto patří mezi nejzdravější rychlé teplé jídlo. Bílky vyšlehejte na tuhý sníh a důkladně, ale zároveň co nejrychleji, je zapracujte do sýrové směsi, aby omeleta zůstala i po upečení nadýchaná.

2 porce
30 minut
398 kcal

Suroviny

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 215 °C. Chřest oloupejte, odkrojte dřevnaté konce (zhruba 3 cm odspodu) a každý stonek nakrájejte podélně na tři stejně silné plátky, tenké stonky rozkrojte na poloviny.
  2. V misce promíchejte vejce, ricottu, mléko, špetku soli a pepře. Bílky vyšlehejte se studenou vodou a špetkou soli na tuhý sníh – buď metličkou, mixérem, nebo v tyčovém mixéru se šlehacím nástavcem.
  3. Do poloviny ricottové směsi zlehka zapracujte polovinu sněhu. V nepřilnavé pánvi vhodné do trouby rozehřejte 1 lžičku oleje, vsypte polovinu nakrájeného chřestu a přelijte vaječnou směsí. Opékejte 1–1,5 minuty. Posypte polovinou parmazánu a vložte pánev do předehřáté trouby. Pečte 6–7 minut při 210–215 °C, až omeleta zpevní. Upečenou omeletu přehněte napůl a přemístěte na servírovací talíř.
  4. Stejným způsobem připravte i druhou omeletu. Obě omelety posypte špenátem a výhonky řeřichy a podávejte s plátkem knäckebrotu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Bára Hlubučková, Bára Lundgren a Petr Novák

Jíme zdravě Bára Hlubučková, Bára Lundgren a Petr Novák

Pečení přináší radost. V nové kuchařce vás čeká přes 90 fantastických receptů a nekonečně mnoho další inspirace, jak péct zdravěji. Novinka z edice Jíme zdravě je určena všem. Ať už hledáte odlehčenou verzi koláče z  dětství, nemůžete lepek, vyhýbáte se cukru nebo jste v pečení úplný začátečník, zaručujeme, že se od nové kuchařky neodtrhnete. I pokud pečete jen jednou za měsíc, najde si čestné místo u vás v kuchyni. Narozdíl od kupovaných sladkostí můžete u domácích poctivých moučníků ovlivnit složení, kvalitu surovin a množství tuků a cukrů. Nebojte se, chutnat budou stále božsky. Chce to jen vyměnit pár surovin, ubrat množství nebo nenápadně propašovat do těsta ovoce či zeleninu. Všechny triky a vychytávky najdete v této knize.

Všechny knihy z edice Jíme zdravě najdete na jimezdrave.cz.


Přečtěte si také

Recepty