Voňavá šalvěj v kuchyni i v lékárně
                                                    
                        Zdroj: Thinkstock
                    
                            
             
        
        
                        
                        
                
                    
                        
                            
                                
                                                                                                                                                        
                                    
                                                                        
                                        
                                    
                                                                        
                                        
                                    
                                                                                                                                                        
                                                                                            Voňavá šalvěj v kuchyni i v lékárně
                                            
                                                                                            
                                                    Zdroj:
                                                                                                            Thinkstock
                                                                                                    
                                                                                    
                                                                     
                            
                         
                     
                 
                
             
         
     
                                     
                                    
                        Existuje hned několik druhů bylinek, které se vyznačují výraznou vůní i chutí. Kromě rozmarýnu nebo tymiánu mezi ně patří i šalvěj, která překvapí svou nahořklostí, ale rozhodně se jí nebojte. Skvěle se hodí například k tučným rybám.
                        
                     
                
                                
                    
    Šalvěj lékařská (Salvia officinalis) neboli Babské ucho je vytrvalá léčivka z čeledi hluchavkovitých. Lodyha je olistěná s typicky šedoplstnatými listy.
    Pěstování
    V Čechách je pěstována od 9. století, kdy se začala objevovat především v klášterních zahradách. Vyžaduje slunné stanoviště a rostliny je třeba na zimu chránit přikrývkou.
    Její obliba stále stoupá – lidé si ji pěstují i v květináčích na okenních parapetech. Kromě nejobvyklejší šalvěje lékařské existují i jiné druhy: šalvěj muškátová, levandulolistá, sličná a jiné varianty.
    
    Účinné látky
    Šalvěj obsahuje silici, která je směsí thujonu, salviolu, kafru, cineolu a borneolu. Dále obsahuje třísloviny, hořčiny, estrogenní hormony, vitamíny skupiny B a hormonálně účinné látky.
    Využití v lidovém léčitelství
    Využívá se hlavně pro své protizánětlivé, antivirotické a antibakteriální účinky. Zabraňuje průjmům, omezuje pocení a pomáhá při nepravidelné menstruaci. Je skvělým pomocníkem při angíně a zánětech ústní dutiny, nálev z listů totiž můžete použít jako kloktadlo. Úlevu přináší i rozžvýkání samotného čerstvého listu.
    
    Na co si dát pozor!
    Především esenciální oleje vyvolávají (při vysokých dávkách) riziko poškození jater.
    Využití v kosmetice
    Šalvěj je pro své účinky přidávána do zubních past, ústních vod, mýdel, šampónů a hojivých mastí. Využívá se i k výrobě antiperspirantů, pleťových vod a přísad do koupele.
    Použití v kuchyni
    Jako koření se šalvěj používá k vepřovému a telecímu masu, do omáček, nádivek a k ochucení sýrů. Obecně se její výrazná, hořká vůně s nádechem kafru hodí k tučným rybám a jinému tučnému masu. Podporuje totiž trávení a vylučování žluči, což je u těžších pokrmů vhodné. Používá se i při výrobě paštik a bylinkového másla.
    
    Kuřecí stehna na šalvěji
    Suroviny:
    • 4 kuřecí stehna
    • 4 stroužky česneku
    • 1 lžíce sušené šalvěje
    • sůl, pepř
    
    Postup:
    Omytá kuřecí stehna osušíme, osolíme, potřeme prolisovaným česnekem, okořeníme pepřem a posypeme sušenou šalvějí. Vložíme do pekáčku a podlijeme asi 1 dl vroucí vody. Potom pekáč zakryjeme a dáme péct do vyhřáté trouby, dokud nejsou stehna měkká. Následně pečeme odkryté asi 5 minut. Podáváme s bramborem nebo s bramborovou kaší.
    Ořechová „paštika“ se šalvějí
    Suroviny:
    • 200 g vlašských ořechů
    • 250 g čerstvého sýra (typ žervé)
    • 2 stroužky česneku
    • 1 lžíce nasekaných listů čerstvé šalvěje
    • 2 lžíce olivového oleje
    • sůl, pepř
    Postup:
    V troubě na pekáčku opražíme ořechy a po zchladnutí je podrtíme. Žervé smícháme s utřeným česnekem, solí, pepřem, olejem a lžící nasekaných šalvějových listů. Potom do směsi nasypeme ořechy a promícháme. Plníme do olejem potřených formiček, ze kterých je vyklopíme na talířek. Podáváme s pečivem.
    Využijte výrazné chuti šalvěje v kuchyni, léčivých účinků v lékárně i okrasné funkce na zahrádce nebo okenním parapetu.
    Autor: Alžběta Krchová