Chléb – obyčejná, všední, každodenní, ale hlavně základní potravina našeho života.
Upečte si chléb vezdejší
O významu chleba pro lidstvo svědčí například i starodávný zvyk vítání vzácných hostů chlebem a solí. Jako základní potravina zajišťuje chléb a jeho různé typy výživu velké části lidstva.
Trocha historie:
Zpočátku se jednalo o chléb nekynutý (dnešní arabská pita).
Nálezy pecí a obilovin ukazují, že chléb pekli už staří Slované. Nejvíce se toto řemeslo rozšiřuje od 15. století. Běžně se pekl černý žitný i bílý pšeničný chléb.
Na vesnicích se pekl chléb v určité dny, ve 2–3 týdenních intervalech.
Typy chleba (celosvětové):
• tmavý žitný
• žitno-pšeničný
• francouzský
• anglický
• ruský
• arabský
Druhy chleba podle obsahu mouk dle platné legislativy ČR:
• pšeničný chléb (90% podíl pšeničné mouky)
• žitný chléb (90% podíl žitné mouky)
• žitno-pšeničný chléb (více jak 50 % žitné mouky)
• pšenično-žitný (nejméně 50 % pšeničné mouky)
• celozrnný chléb (obsahuje 80 % celozrnných mouk)
• vícezrnný chléb (obsahuje nejméně 5 % mlýnských výrobků z jiných obilovin než pšenice a žita, např. luštěnin nebo olejnin
Kvašení:
Proces, který se provádí za účelem a) přidání plynu do těsta pro dosažení lehčího chleba, b) pro získání lepší bohatší chuti a vůně.
Konzumace:
Chléb bývá konzumován většinou nakrájený na krajíce. Potírá se máslem, taveným sýrem, pomazánkami nebo se obkládá plátky salámu, uzeniny, zeleniny nebo sýra. Jako příloha se používá i k polévkám, gulášům, omáčkám, masům apod. Zvláštním způsobem konzumace třeba i staršího chleba jsou oblíbené topinky, kdy se krajíce chleba opečou na pánvi nebo v topinkovači a následně potřou česnekem.
Existuje také bezlepkový chléb, jehož hlavní složkou je jáhlová nebo rýžová mouka.
Domácí pekárny:
I když je dnes široká nabídka čerstvého chleba v klasických pekařstvích nebo i v supermarketech, ke zjednodušení a častějšímu pečení chleba v domácích podmínkách se používají domácí pekárny. Většinou mají podobné funkce – záleží hlavně na velikosti, vybavení a počtu míchacích háků (jednotkové nebo dvouhákové).
Bílý toustový chléb
Suroviny:
• 320 ml mléka
• 40 g rostlinného tuku
• 30 g Solamylu
• 1 lžička soli
• 500 g polohrubé mouky (pšeničné)
• 1 lžíce sušeného droždí nebo ¼ kostky čerstvého droždí
Nastavení pekárny:
• toustový program
• světlý stupeň propečení kůrky
• střední velikost
Jemný grahamový chléb
Suroviny:
• 350 ml vody
• 3 lžíce oleje
• 2 lžičky soli
• 1 lžička kmínu
• 1 lžíce sušeného mléka
• 300 g hladké mouka
• 100 g žitné celozrnné mouky
• 100 g grahamové mouky
• 1 lžička sušených kvasnic nebo ¼ kostky čerstvých kvasnic
Nastavení pekárny:
• základní pečicí program
• střední stupeň propečení kůrky
• střední velikost
Upečte si svůj chléb pohodlně v domácí pekárně. Různé chlebové směsi vám práci ještě urychlí. Bude vždy čerstvý a po ruce. A krásně vám provoní dům.
Autor: Alžběta Krchová