Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Restaurace
  • Časopis
  • Recepty z TV
  • Speciál: Chřest
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Nákupy
KOKO ve varu
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Restaurace
    • Časopis
    • Recepty z TV
    • Speciál: Chřest
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Nákupy
KOKO ve varu

Nejlepší recept na boloňské špagety krok za krokem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Jednoduchá dýňová polévka

Houbový guláš: nejlepší recept z lesních hub

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Hit týdne

Další hity

Boloňské špagety

Boloňské špagety
Mramorová hrníčková bábovka
Čočková polévka
Populární
Hanácký salát z červeného zelí podle Máma peče doma
Zamotaný koláč z listového těsta s nivou a vlašskými ořechy
Králík na paprice se špeclemi podle Besky
Retro street food ze sousedního Polska. Vyzkoušejte zapiekanku!
Bramborové gnocchi se zeleninou z jednoho plechu

Hovězí vývar: 9 kroků k jeho dokonalosti. Naučte se je i vy!

Dokonalý hovězí vývar

Dokonalý hovězí vývar Zdroj: iStock

  • Zavřít

Dokonalý hovězí vývar Zdroj: iStock

Jen máloco dokáže v chladném počasí tak rozproudit energii a zahřát jako pořádně silný hovězí vývar. Pomůže i při nemoci, kdy dodá výživu a sílu, aniž byste se museli namáhat kousáním. Poradíme vám 9 osvědčených triků, jak ho udělat naprosto dokonalý!

Hovězí vývar vás nejen zahřeje na těle i na duchu, ale dodá tělu spoustu vitamínů a minerálů, které potřebujeme! Obsahuje kolagen, aminokyseliny a minerály glukosamin a chondroitin. Má protizánětlivé účinky, pomáhá při léčbě artrózy nebo chronických onemocnění kostí a chrupavek. Jistě potěší, že obsahuje málo kalorií, ale dokáže výborně zasytit, a to díky rozpuštěnému kolagenu. S vývarem do těla dostanete pořádnou dávku vápníku, hořčíku a fosforu, navíc zlepšuje spánek i mozkovou činnost. A kdyby to bylo všechno málo, je prostě strašně dobrý!

  1. Na hovězí vývar použijte kosti, výborná budou žebra a obzvlášť skvělá je oháňka. Můžete ovšem přidat i maso. Nejčastěji se používá maso z krku, plece, hrudi, žebra i s masem.
  2. Do správného vývaru patří i zelenina. Mrkev dodá nasládlou chuť a barvu a celer aroma. Pozor, nepřehánějte to s cibulí a mrkví, ať není váš vývar příliš sladký!
  3. Pokud do vývaru přidáte tmavou neloupanou a očištěnou cibuli, podpoříte zlatavou a tmavou barvu vývaru. Barva je ve slupce!
  4. Před samotným vařením, dejte maso a kosti asi na 20 minut do trouby předehřáté na 220 °C. Chytí krásnou barvu a z té bude zlatavá i polévka.
  5. Až vše přemístíte do velkého hrnce, zalijte kosti studenou(!) vodou. Pokud byste použili horkou, intenzivní chuť by se nedostala z masa ven.
  6. Vývar nevařte, ale „táhněte“ při velmi mírném varu několik hodin. Důležité je občas sběračkou sebrat pěnu z povrchu.
  7. Pokud se vám během vaření vyvařilo hodně vody, klidně ji dolijte, ale opět studenou.
  8. Po uvaření vývar přeceďte, aby se ještě vyčistil. Pokud stále není úplně čistý, vyzkoušejte trik s bílky. Za dvou bílků ušlehejte tuhý sníh a vložte ho do studeného vývaru. Pak přiveďte znovu k varu a opět sceďte. Bílek na sebe naváže nečistoty z masa a kostí a zbude pouze čirý vývar.
  9. Z vývaru můžete připravit polévku nebo si ho nechat jako základ do omáček. Zmrazený vám v lednici vydrží zhruba tři měsíce.

PRIMA TIP: Při vaření často vyhazujeme zbytky, které by se při vaření vývaru dobře využily. V restauracích, kde vaří velký hrnec vývaru v podstatě neustále, se všechny odřezky z masa a zeleniny házejí do hrnce průběžně. V domácím prostředí je můžete postupně sbírat a uchovávat ve velkém zipovém sáčku v mrazáku, a když ho naplníte, stačí dokoupit kosti a maso a připravit vývar. Do „sbírky“ se hodí odřezky z kořenové zeleniny, stonky z bylinek, slupky z cibule a česneku, nožičky z hlívy a žampionů, kůrky parmazánu nebo slaniny, zelené (omyté) části pórku a jarní cibulky, kosti z pečeného masa nebo kuřete... To vše předá vývaru svou chuť, místo aby to skončilo v odpadkovém koši :)

Zdroj: autorský text, www.simplyrecipes.com; zdroj foto: iStock

Recepty

Silná hovězí polévka s celestýnskými nudlemi a restovanou zeleninou

72
Recepty

Vietnamský hovězí vývar Pho bo tai

57

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background
Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky jak na to škola vaření hovězí vývar dokonalý vývar vaření vývaru

Návrhy pro vás

Recepty

Jednoduché jahodové nanuky s tvarohem

Sladké

Mražený dort: Arašídově čokoládový hřích s Oreo sušenkami

Grilování
6

Americký hot dog s ciderovou cibulí a čedarovou omáčkou podle pipMastera

Recepty

Osvěžující melounové kostky s čokoládou

Předkrmy a chuťovky

Domácí žitné krekry – ideální chuťovka k pomazánkám, dipům či pečené zelenině

Maso

Arroz de pato – tradiční portugalský recept na pečenou rýži s kachnou

Recepty

Nevíte kam dřív skočit? Objevte nový způsob vaření s KFC

Recepty

Nachos se zeleninou a sýrem zapečené na ohni


Přečtěte si také

Recepty

Jednoduché jahodové nanuky s tvarohem lorem ipsum dolor sit amet lorem

Novinky

Prima FRESH festival na Špilberku bude nabitý chutěmi, zážitky a zábavou lorem ipsum dolor sit amet lorem

Sladké

Mražený dort: Arašídově čokoládový hřích s Oreo sušenkami lorem ipsum dolor sit amet lorem

Novinky

Muž kritizoval mdlý oběd od své manželky. Na to, co pak udělala, nikdy nezapomene lorem ipsum dolor sit amet lorem

Grilování

Americký hot dog s ciderovou cibulí a čedarovou omáčkou podle pipMastera lorem ipsum dolor sit amet lorem

Recepty

Osvěžující melounové kostky s čokoládou lorem ipsum dolor sit amet lorem

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni

Méně masa, více zeleniny: Zapojte ji chutně do každodenního jídelníčku lorem ipsum dolor sit amet lorem

Předkrmy a chuťovky

Domácí žitné krekry – ideální chuťovka k pomazánkám, dipům či pečené zelenině lorem ipsum dolor sit amet lorem

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny

Assassin’s Spaghetti – Zabijácké špagety podle Pasta Queen

Těstoviny

Jarní tarhoňa s brynzou, slaninou a pestem z medvědího česneku

Těstoviny

Pasta e Ceci: Italské těstoviny s cizrnou a pecorinem

Sladké

Mražený dort: Arašídově čokoládový hřích s Oreo sušenkami

Ovoce
5

Kouzlo okamžiku: Prosecco pěna & balzamiko jahody podle Pavla Berkyho

Sladké

Bramborové placky plněné tvarohem podle Zdeňka Pohlreicha

Grilování
6

Americký hot dog s ciderovou cibulí a čedarovou omáčkou podle pipMastera

Maso

Arroz de pato – tradiční portugalský recept na pečenou rýži s kachnou

Maso

KOKO ve varu: Mango curry s kuřecím masem a kokosovým mlékem

Polévky
4

Krém z medvědího česneku s bylinkovými krutony a petrželovým olejem

Zelenina

Bez masa: Pečené lilky s pohankou, rajčaty a parmezánem podle Kardamommy

Maso

Loudavé vaření: Vepřové plátky s pórkem a zakysanou smetanou z pomalého hrnce

Gastro akce a food festivaly

Michelinské umění a barman světové třídy v The Monkey Bar Prague

Recepty

Kořeněný pečený čaj s rozmarýnem

Nápoje

Horký vánoční punč z červeného vína a rumu s brusinkami

Ryby a mořské plody

KOKO ve varu: Slávky na bílém víně

Recepty

Fenyklovo-sardinková šakšuka s kuskusem z jedné pánve podle Jamieho Olivera

Polévky

Rychlá večeře: Curry ramen s krevetami a rýžovými nudlemi

Polévky
4

Krém z medvědího česneku s bylinkovými krutony a petrželovým olejem

Polévky

Jemné a nadýchané krupicové nočky do polévky

Polévky

Rychlá večeře: Curry ramen s krevetami a rýžovými nudlemi

Předkrmy a chuťovky

Domácí žitné krekry – ideální chuťovka k pomazánkám, dipům či pečené zelenině

Snídaně
6

Domácí bulka s bylinkovým máslem, pečenou slaninou, vejcem, rajčetem a mladým špenátem

Vegetariánské

Jednoduchý cuketový quiche s rajčaty a balkánským sýrem

Polévky
4

Krém z medvědího česneku s bylinkovými krutony a petrželovým olejem

Zelenina

Bez masa: Pečené lilky s pohankou, rajčaty a parmezánem podle Kardamommy

Vegetariánské

Jednoduchý cuketový quiche s rajčaty a balkánským sýrem

Ovoce
5

Kouzlo okamžiku: Prosecco pěna & balzamiko jahody podle Pavla Berkyho

Maso

KOKO ve varu: Mango curry s kuřecím masem a kokosovým mlékem

Sladké

Obrácený pomerančový koláč – šťavnatý moučník se svěží chutí

Recepty

Jarní bramborový salát se zeleným chřestem a ředkvičkami

Saláty

Svěží luštěninový salát se zeleným chřestem a estragonem

Recepty

Salát z černé čočky beluga a pečeného lilku s fetou

Grilování
6

Americký hot dog s ciderovou cibulí a čedarovou omáčkou podle pipMastera

Maso

Arroz de pato – tradiční portugalský recept na pečenou rýži s kachnou

Přílohy

Perfektní Frijoles Refritos – Mexické smažené fazole

prima-cnn-news

Schmarcz: Absurdní, že dohodu politiků sestřelí úředníci. Sněmovnu čeká eldorádo, řekl Kubáček Útok, který v EU nemá obdoby. Němcová obvinila Středulu z eskalace napětí, ten žádá omluvu Uhlí je opět v kurzu, na Sokolovsku zvýšili těžbu. Je to jen dočasné, zdůrazňuje vláda

prima-zeny

Komplikovaný vztah a nyní stěhování: Ivana Jirešová se loučí s čerstvě plnoletou dcerou Tenistka Lucka Šafářová podporuje děti ve sportu Petra Rosolová o výchově syna: Budu důsledná, manžela mi závidí všechny kamarádky

prima-zoom

První kobercový nálet na civilisty Vlci uženou jelena, vyhráno ale nemají. Podívejte se, jak je vytrestají ovčáčtí psi Vládli Mayům mimozemšťané? Zvláštní vyobrazení panovníka má ukazovat vesmírnou loď

prima-fresh

Jednoduché jahodové nanuky s tvarohem Prima FRESH festival na Špilberku bude nabitý chutěmi, zážitky a zábavou Mražený dort: Arašídově čokoládový hřích s Oreo sušenkami

prima-cool

Nová Fantastická čtyřka odhalena Potvrzeno: Tarantinův poslední film bude o pisálkovi z porno časopisu Wolverine má problém. Black Panther ho teď může za vteřinu přeseknout vejpůl

playboy

V červnovém čísle časopisu Playboy se můžete těšit... a mnoho dalšího! PLAYBOY LOUNGE v newyorském stylu Thermes Marins de Saint Malo: Svěžest a pokožka bez otoků

lajk

Karlos Vémola promluvil o konci kariéry. Kdo by mohl být jeho posledním soupeřem? Česko čeká na příštím MS extrémně těžká skupina. Kterému týmu slíbily účast největší hvězdy NHL? OnlyFans modelka drsně kritizuje moderátora platformy Kick. Údajně diskriminuje sexy streamerky

prima-living

Z plsti upečete pizzu i dorty! Jak vytvořit měkké hračky připomínající oblíbená jídla? 7 překvapivě šikovných způsobů, jak používat tea tree olejíček. Vyzraje na klíště i na rýmu Znáte klokočí? Plody klokoče zpeřeného se dříve využívaly na výrobu korálkových růženců

Populární témata

Nejlepší filmy 2022 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby Mafia Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Partička Svařené víno MS v hokeji 2023 Tatarák podle Pohlreicha Filmy od Marvelu Aloe vera Program a výsledky MS v hokeji Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tabulky a skupiny MS v hokeji

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.