Suroviny
- hovězí krk (nebo kýta) 1 kg
- česnek 2 stroužky
- cibule 2 ks
- sádlo 50 g
- rajský protlak 2 lžíce
- sůl 1 lžička
- čerstvě namletý pepř 1/2 lžičky
- hladkolistá petržel 1 lžíce
- bílé víno 200 ml
- hovězí vývar 800 ml
- voda
- petržel
- rýže
Postup přípravy
- Maso vyndejte asi hodinu před přípravou z lednice a přikryté nechte povolit na pokojovou teplotu. Poté ho nakrájejte na nudličky dlouhé 5 cm a široké 0,5 cm. Česnek a cibuli nakrájejte najemno.
- Kastrol postavte na sporák na střední plamen a rozpalte v něm sádlo. Vložte cibuli a restujte dohněda (to trvá asi 20 minut a chce to časté míchání, aby se cibule nepřipálila). Zvyšte intenzitu plamene a přidejte maso (předem nesolte ani nepepřete), které restujte dohněda. Maso při restování pustí šťávu, tu je nutné zcela vyvařit.
- Přidejte protlak a míchejte asi 1 minutu.
- Snižte plamen na polovinu, přidejte česnek, sůl, pepř a mouku a míchejte další minutu. Nalijte do kastrolu víno a za občasného míchání ho nechte zcela odvařit.
- Maso zalijte vývarem, přiveďte k varu, snižte plamen na minimum a pod pokličkou nechte bublat do změknutí masa (cca 2 hodiny).
- Hladina omáčky by měla být asi 1 cm nad masem (na začátku), postupně se odpaří. Je dobré udržovat hladinu omáčky cca do poloviny masa. Pokud se tedy vyvaří víc tekutin, přilijte víc vody a pokračujte v dušení. Maso by mělo být na konci procesu měkké tak, že se dá jendoduše krájet tupým předmětem, třeba vařečkou.
- Podle potřeby dochuťte solí a podávejte s rýží zdobené petrželkou.