Suroviny
- vepřová plec 500 g
- cibule (velká ) 1 ks
- rajský protlak 1 lžíce
- mrkev 1 ks
- celer kousek
- kyselé okurky (větší ) 1 ks
- hrášek (sterilovaný nebo mražený )
- mléko 150 ml
- smetana na vaření 150 ml
- citronová šťáva
- olej
- sůl
Postup přípravy
- Maso nakrájejte na plátky a osolte.
- Na oleji orestujte cibuli, přidejte maso, z obou stran opečte, vmíchejte protlak, podlijte vodou nebo vývarem a duste.
- Přibližně v polovině dušení přidejte na kostičky nakrájenou mrkev a celer. Před koncem vmíchejte nadrobno nakrájenou okurku a hrášek.
- Zalijte mlékem a smetanou rozmíchanou s trochou hladké mouky, provařte ještě 10 minut a dochuťte citronovou šťávou, popř. solí.
PRIMA TIP: Někdo vaří maso v celku, mrkev s celerem uvaří zvlášť a až ke konci vloží zeleninu do omáčky. Já dávám dřív, omáčka mi tak přijde chutnější.
Bratislavská vepřová plec se zeleninou 2 Zdroj: V kuchyni vždy otevřeno
Vyzkoušejte také znojemskou omáčku s hovězím masem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Znojemská omáčka s hovězím