redakce Prima FRESH

Dvoučokoládové alfajores plněné karamelovým krémem dulce de leche

Moje hodnocení
1x

Je-li dulce de leche uznávaným jihoamerickým kulinárním pokladem, jeho cukrářskou korunou jsou alfajores, vláčné sušenky plněné dulce de leche.

12 porcí
180 minut

Těsto

Náplň a poleva

  • dulce de leche (viz odkaz) 480 g
  • čokoláda (hořkomléčná, rozpuštěná) 400 g

Přes španělsky znějící název jsou ale spíš importem ze Středního východu – arabské slůvko alajú, což bylo pošpanělštěno na alfajor, znamená těsto naplněné dalšími dobrotami. Španělé pak vytvořili verzi jakýchsi sušenek či koláčků s různými náplněmi a při importu do Jižní Ameriky se pak jako náplň rychle uplatnilo dulce de leche. Dnes jsou alfajores hlavními hvězdami každé tamní cukrárny (doslova exploze nastala v 50. letech minulého století) a mají bezpočet verzí podobně jako francouzské makronky. Přinášíme slavnostní vánoční verzi, která je i skvělým jedlým dárkem.

Postup přípravy

  1. Nejlépe v robotu s pádlovým nástavcem promíchejte při střední rychlosti máslo, cukr a kůru, až vznikne světlá nadýchaná směs. Podle potřeby ji seškrabávejte ze stěn nádoby pomocí silikonové stěrky.
  2. Pak vmíchejte při nízké rychlosti škrob, vejce, 2 lžíce medu a rum. Opět podle potřeby seškrabávejte ze stěn nádoby.
  3. Do velké mísy prosejte mouku s kakaem, práškem a sodou. Nechte motor běžet na nízkou rychlost a moučnou směs po dávkách zapracovávejte do těsta. Seškrabávejte ze stěn nádoby a míchejte, až vznikne sourodé těsto.
  4. Vyklopte ho na pomoučněnou plochu a rozdělte na dva díly. Vytvarujte do placek a zabalené ve fólii dejte na nejméně 1 hodinu do ledničky. Chladit můžete až 24 hodin.
  5. Troubu předehřejte na 180 °C. Jednu mřížku umístěte do středu trouby. Dva plechy vyložte papírem na pečení.
  6. Těsto vyndejte z ledničky, rozbalte a postupně oba kusy rozválejte na výšku cca 3 mm. Formičkou nebo sklenkou o průměru cca 7 cm vykrájejte 24 koleček (odkrojky znovu zpracujte a vykrájejte.) Přesuňte na připravené plechy v nejméně 2,5cm rozestupech a pečte asi 8 až 10 minut, až budou sušenky křupavé a zezlátnou. Nechte je zcela vychladnout na drátěné mřížce.
  7. Vychladlé sušenky dejte znovu na plechy a pomocí cukrářského sáčku na polovinu z nich stříkejte kopečky dulce de leche. Přikryjte druhou polovinou sušenek vrchní stranou dolů a přitiskněte. Stěrkou případně setřete vyteklou náplň po stranách.
  8. Nejlépe pomocí kleští namáčejte alfajores v rozpuštěné čokoládě a stavte na čistý kus pečicího papíru, kde je nechte, až poleva ztuhne. Nebudete-li je podávat ihned, uložte je ve vzduchotěsné nádobě do chladu, kde vydrží až 1 týden.

Vyzkoušejte také americké čokoládové cookies podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty