Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Jahody
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Jahody
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Novinky
Novinky
Martina Čerňanská

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Dopřejte si luxusní polibek moře

Ochutnejte ústřice

Ochutnejte ústřice Zdroj: isifa.com

  • Zavřít
Ochutnejte ústřice

Ochutnejte ústřice Zdroj: isifa.com

Ústřice jsou opředeny mnohými mýty a pověrami. Nejenže v nich můžete při troše štěstí najít perlu, ale prý mají i velké afrodiziakální účinky. Především jsou ale potěšením pro všechny gurmány, kteří si je vychutnávají od podzimu do jara.

Seznam.cz banner

Něco málo z historie

Mezi první obyvatele Evropy, kteří si vychutnávali ústřice, patřili antičtí Řekové. Pozůstatky po jedení ústřic před téměř 1500 lety však byly nalezeny i na jihovýchodě Velké Británie a severozápadě Francie.

Na začátku 19. století patřily ústřice k levnému jídlu v ulicích New Yorku. Vysoká poptávka ve spojení s onemocněním ústřic však místní produkci oslabila natolik, že místo dělníků si je mohli dopřát už jen majetní měšťané.

V Normandii (a právě ve Francii zůstala tradice chovu ústřic až do dnešních dnů) se původně chovu ústřic věnovali rybáři. Ti po staletí lovili do sítí ústřice jedlé, které vláčeli po písečných březích v zálivu Seiny a Mont-Saint-Michel. Tyto ústřice byly poté zušlechtěny na chráněných místech bohatých na plankton, jako je například nádrž Saint-Vaast-la-Hougue.

V 60. letech se pak objevila technika chovu ústřic v kapsách připevněných na „lavicích“ (tzv. slapech). Tyto nové techniky umožnily chovatelům využívat k chovu méně chráněná místa, která nicméně musí splňovat konkrétní podmínky.

Co jste možné o ústřicích nevěděli

• Ústřice se živí drobnými organickými částečkami z mořské vody. Tu filtrují díky vyvinutým žábrám a efektivně tak využívají charakteristický zdroj výživy v nádrži.

• Největší celosvětovou produkcí ústřic se může pochlubit Čína s 3,7 miliony tun ročně. Evropský trh je však zásobován především chovem z Francie, který za rok vyprodukuje zhruba 127 tisíc tun ústřic obrovských a 2,5 tisíce tun ústřice jedlé.

• V asijské kuchyni velmi populární ústřicová omáčka je ve skutečnosti mnohdy vyráběna z minima ústřicového extraktu, karamelu, cukru, soli a kukuřičného škrobu. Pravá ústřicová omáčka je na přípravu náročnější a výraznou ústřicovou chuť získává jejich vařením a následným redukováním vývaru. Dalších dochucovadel a barviv pak není třeba.

• Dříve platilo pravidlo, aby se ústřice pojídaly pouze v těch měsících, jejichž název v angličtině nebo francouzštině obsahoval písmeno R. Tedy od ledna do dubna a od září do prosince. V dnešní době to již neplatí, protože jejich kontrola probíhá celoročně a chlazená přeprava je bezpečná. Zajímavé však je, že letní ústřice mají mírně odlišnou chuť, jelikož právě v tomto ročním období dochází k jejich páření.

• Ať už se tomu chce věřit nebo ne, co je zdravé, je i dobré. Alespoň v případě ústřic to platí dvojnásob! Nejen že mají zanedbatelné množství kalorií a neobsahují cholesterol, ale jsou i výborným zdrojem vitaminů A, B1, B2, B3, C a D. Čtyři nebo pět středně velkých ústřic navíc tělu zajistí doporučenou denní dávku železa, mědi, jódu, hořčíku, vápníku, zinku, manganu a fosforu.

• Výzkumníci objevili obrovské živé ústřice v hlubinách západního Středomoří. Tito tvorové, kteří mohou dorůst do velikosti 30 cm a dožívají se až 500 let, žijí výhradně v hloubce mezi 300 až 700 metry. Původně se předpokládalo, že v této oblasti již vyhynuli, ale později na ně vědci náhodou narazili při hledání fosilních ústřic.

Jak na přípravu ústřic

Nejtypičtějším a nejčastějším způsobem jedení ústřic je zasyrova. Vychlazená čerstvá ústřice se otevře, sval se uvolní od mušle a jemné maso se společně se šťávou doslova vysrkne. Chuť může podtrhnout špetka soli či pepře nebo pár kapek citronové šťávy.

Přestože zastánci čisté chuti odmítají ústřice jiné než syrové, nabídka dalších kuchyňských úprav ústřic je velmi bohatá: vaření, pošírování, restování, dušení, gratinování, ale dokonce se můžete setkat i s ústřicemi nakládanými či zavařovanými. Například v Singapuru připravují ústřice smažené ve vaječném těstíčku.Ve Spojených státech si je vychutnejte s nakyslou šalotkovou omáčkou mignonette.

A ještě několik rad na závěr

• Ústřice podávejte vždy dobře vychlazené – ideální teplota je 8 až 12 stupňů. Otevřené ústřice pokládejte na drcený led.

• Ústřice nikdy neukládejte do vody. Pokud by jedna z ústřic uhynula, mohla by infikovat ostatní.

• Živou ústřici poznáte tak, že je její lastura pevně uzavřená. Ústřice s pootevřenou lasturou může způsobit otravu!

• Letní ústřice mají chuť spíše mléčnou, což je dáno tím, že v této době probíhá jejich reprodukce. Nejsou proto vhodné pro začátečníky. Zimní ústřice mají naopak chuť velmi masitou a chutnou.

A pro ty, kteří se chtějí o ústřicích dozvědět více a zároveň by je i rádi ochutnali, máme dobrou zprávu! Již 5. dubna se v rámci programu úvodního dne Velikonočních trhů na pražském Staroměstském náměstí uskuteční již 13. ročník MAKRO Mistrovství ČR v otevírání ústřic.V pravé poledne se utkají profesionálové z celé republiky v otevírání ústřic typu Belon.

Autor: Martina Čerňanská, PR

Martina Čerňanská

Autor článku

Martina Čerňanská

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background
Sdílejte článek
Štítky moře Francie ústřice cukr sůl omáčka vývar asijská kuchyně karamel kukuřičný škrob

Návrhy pro vás

Pečené brambory plněné kuřecím masem a mangovým čatní – nevšední chuťovka i hlavní chod Maso

Pečené brambory plněné kuřecím masem a mangovým čatní – nevšední chuťovka i hlavní chod

Čokoládové cupcaky s krémem z tvarohu a mascarpone s jahodovými motýlky podle Coolinářky Sladké

Čokoládové cupcaky s krémem z tvarohu a mascarpone s jahodovými motýlky podle Coolinářky

Vepřová panenka s bílým chřestem a lahodnou holandskou omáčkou Maso

Vepřová panenka s bílým chřestem a lahodnou holandskou omáčkou

Grilovaná marinovaná hlíva s krémem z čerstvého sýra podle olomoucké restaurace Long Story Short Vegetariánské

Grilovaná marinovaná hlíva s krémem z čerstvého sýra podle olomoucké restaurace Long Story Short

Kuskusový salát s opečeným marinovaným tofu – rychlý oběd po asijsku plný bílkovin Saláty

Kuskusový salát s opečeným marinovaným tofu – rychlý oběd po asijsku plný bílkovin

Smažená kuřecí játra s cibulovým dipem – tak trochu jiné řízečky Maso

Smažená kuřecí játra s cibulovým dipem – tak trochu jiné řízečky

Domácí rohlíky a housky podle pekařů z Ambiente, kteří prozradili všechny svoje triky Předkrmy a chuťovky

Domácí rohlíky a housky podle pekařů z Ambiente, kteří prozradili všechny svoje triky

Vaflové sendviče plněné šlehačkou a jahodami – sladké překvapení pro každou návštěvu Sladké

Vaflové sendviče plněné šlehačkou a jahodami – sladké překvapení pro každou návštěvu


Přečtěte si také

Maso
Pečené brambory plněné kuřecím masem a mangovým čatní – nevšední chuťovka i hlavní chod

Pečené brambory plněné kuřecím masem a mangovým čatní – nevšední chuťovka i hlavní chod

Prostřeno!
Prostřeno: Tomatová polévka z pečených rajčat

Prostřeno: Tomatová polévka z pečených rajčat

Prostřeno!
Prostřeno: Bruschetta komičky Veroniky

Prostřeno: Bruschetta komičky Veroniky

Prostřeno!
Prostřeno: Domácí pizza podle Veroniky Rezkové

Prostřeno: Domácí pizza podle Veroniky Rezkové

Prostřeno!
Prostřeno: Dezert po italsku ve skleničce

Prostřeno: Dezert po italsku ve skleničce

Sladké
Čokoládové cupcaky s krémem z tvarohu a mascarpone s jahodovými motýlky podle Coolinářky

Čokoládové cupcaky s krémem z tvarohu a mascarpone s jahodovými motýlky podle Coolinářky

Maso
Vepřová panenka s bílým chřestem a lahodnou holandskou omáčkou

Vepřová panenka s bílým chřestem a lahodnou holandskou omáčkou

Soutěžící
Veronika Rezková slíbila sestře procenta z případné výhry

Veronika Rezková slíbila sestře procenta z případné výhry

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Recepty
Penne se sušenými rajčaty, rukolou a česnekem – snadný oběd do 20 minut

Penne se sušenými rajčaty, rukolou a česnekem – snadný oběd do 20 minut

Zapečené penne s kuřecím masem a hráškem s omáčkou ze zakysané smetany – dokonalá rodinná večeře Těstoviny

Zapečené penne s kuřecím masem a hráškem s omáčkou ze zakysané smetany – dokonalá rodinná večeře

Zapečená frittata z těstovin se zeleným chřestem – snadný oběd pro hektické týdny Recepty

Zapečená frittata z těstovin se zeleným chřestem – snadný oběd pro hektické týdny

Sladké
Čokoládové cupcaky s krémem z tvarohu a mascarpone s jahodovými motýlky podle Coolinářky

Čokoládové cupcaky s krémem z tvarohu a mascarpone s jahodovými motýlky podle Coolinářky

Vaflové sendviče plněné šlehačkou a jahodami – sladké překvapení pro každou návštěvu Sladké

Vaflové sendviče plněné šlehačkou a jahodami – sladké překvapení pro každou návštěvu

Jahodovo-bezinkové semifreddo – napůl zmražený dezert s omamnou vůní jara Sladké

Jahodovo-bezinkové semifreddo – napůl zmražený dezert s omamnou vůní jara

Maso
Pečené brambory plněné kuřecím masem a mangovým čatní – nevšední chuťovka i hlavní chod

Pečené brambory plněné kuřecím masem a mangovým čatní – nevšední chuťovka i hlavní chod

Vepřová panenka s bílým chřestem a lahodnou holandskou omáčkou Maso

Vepřová panenka s bílým chřestem a lahodnou holandskou omáčkou

Smažená kuřecí játra s cibulovým dipem – tak trochu jiné řízečky Maso

Smažená kuřecí játra s cibulovým dipem – tak trochu jiné řízečky

Maso
Pečené brambory plněné kuřecím masem a mangovým čatní – nevšední chuťovka i hlavní chod

Pečené brambory plněné kuřecím masem a mangovým čatní – nevšední chuťovka i hlavní chod

Grilovaná marinovaná hlíva s krémem z čerstvého sýra podle olomoucké restaurace Long Story Short Vegetariánské

Grilovaná marinovaná hlíva s krémem z čerstvého sýra podle olomoucké restaurace Long Story Short

Těhotnej kuchař: Vepřová plec v mrkvi – klasický český recept, který je stálicí rodinného repertoáru Maso

Těhotnej kuchař: Vepřová plec v mrkvi – klasický český recept, který je stálicí rodinného repertoáru

Nápoje
Melounovo-jogurtový shake s jahodami – rychlé osvěžení ve sklenici

Melounovo-jogurtový shake s jahodami – rychlé osvěžení ve sklenici

Dejte si jednoho Fešáka aneb Starý dobrý Old Fashioned v moderním pojetí pro každý večer Nápoje
9

Dejte si jednoho Fešáka aneb Starý dobrý Old Fashioned v moderním pojetí pro každý večer

Mai Tai jako alibi? Koktejl plný tajemství vás dostane do kolen Nápoje

Mai Tai jako alibi? Koktejl plný tajemství vás dostane do kolen

Recepty
Kapří hamburger – česká rybí specialita v moderním kabátku

Kapří hamburger – česká rybí specialita v moderním kabátku

Mexická kořeněná tilápie s bramborami na páře – jemná ryba v kořeněném kabátku oživí jídelníček Ryby a mořské plody

Mexická kořeněná tilápie s bramborami na páře – jemná ryba v kořeněném kabátku oživí jídelníček

Pečený losos s jarním bramborovým salátem – rychlá a zdravá večeře pro všední den Ryby a mořské plody

Pečený losos s jarním bramborovým salátem – rychlá a zdravá večeře pro všední den

Polévky
Slovenská krémová polévka z brambor s ovčí brynzou – sytý a voňavý demikát

Slovenská krémová polévka z brambor s ovčí brynzou – sytý a voňavý demikát

Rychlá polévka s bramborovými nočky – hřejivá miska vývaru, která potěší každý den Polévky

Rychlá polévka s bramborovými nočky – hřejivá miska vývaru, která potěší každý den

Chřestová polévka se šunkou a sýrem – delikátní krém v luxusním provedení Polévky

Chřestová polévka se šunkou a sýrem – delikátní krém v luxusním provedení

Maso
Pečené brambory plněné kuřecím masem a mangovým čatní – nevšední chuťovka i hlavní chod

Pečené brambory plněné kuřecím masem a mangovým čatní – nevšední chuťovka i hlavní chod

Domácí rohlíky a housky podle pekařů z Ambiente, kteří prozradili všechny svoje triky Předkrmy a chuťovky

Domácí rohlíky a housky podle pekařů z Ambiente, kteří prozradili všechny svoje triky

Masová pomazánka s paprikou a kyselými okurkami – pikantní chuťovka na chleba Předkrmy a chuťovky

Masová pomazánka s paprikou a kyselými okurkami – pikantní chuťovka na chleba

Vegetariánské
Grilovaná marinovaná hlíva s krémem z čerstvého sýra podle olomoucké restaurace Long Story Short

Grilovaná marinovaná hlíva s krémem z čerstvého sýra podle olomoucké restaurace Long Story Short

Kuskusový salát s opečeným marinovaným tofu – rychlý oběd po asijsku plný bílkovin Saláty

Kuskusový salát s opečeným marinovaným tofu – rychlý oběd po asijsku plný bílkovin

Skromně a chutně: Cizrnový paprikáš – klasika v bezmasém provedení zasytí i potěší Vegetariánské

Skromně a chutně: Cizrnový paprikáš – klasika v bezmasém provedení zasytí i potěší

Sladké
Jahodovo-bezinkové semifreddo – napůl zmražený dezert s omamnou vůní jara

Jahodovo-bezinkové semifreddo – napůl zmražený dezert s omamnou vůní jara

Tvarohová panna cotta ve tvaru báboviček s jahodovým želé – efektní dezert ve zdravějším provedení Sladké

Tvarohová panna cotta ve tvaru báboviček s jahodovým želé – efektní dezert ve zdravějším provedení

Jahodová bomba – pohledný dezert z voňavých jahod bude ozdobou každé jarní oslavy Sladké

Jahodová bomba – pohledný dezert z voňavých jahod bude ozdobou každé jarní oslavy

Saláty
Kuskusový salát s opečeným marinovaným tofu – rychlý oběd po asijsku plný bílkovin

Kuskusový salát s opečeným marinovaným tofu – rychlý oběd po asijsku plný bílkovin

Lehký bramborový salát s ředkvičkami – svěží jarní příloha i hlavní chod nejen pro vegetariány Saláty

Lehký bramborový salát s ředkvičkami – svěží jarní příloha i hlavní chod nejen pro vegetariány

Bílý chřest se strouhankou a pečenou bramborou podle Lukáše Soukupa z Brambor na Pankráci Recepty

Bílý chřest se strouhankou a pečenou bramborou podle Lukáše Soukupa z Brambor na Pankráci

Vegetariánské
Skromně a chutně: Cizrnový paprikáš – klasika v bezmasém provedení zasytí i potěší

Skromně a chutně: Cizrnový paprikáš – klasika v bezmasém provedení zasytí i potěší

Bramborové knedlíky plněné trhaným husím masem ze Zájezdního hostince U Jiskrů Maso

Bramborové knedlíky plněné trhaným husím masem ze Zájezdního hostince U Jiskrů

Lehký bramborový salát s ředkvičkami – svěží jarní příloha i hlavní chod nejen pro vegetariány Saláty

Lehký bramborový salát s ředkvičkami – svěží jarní příloha i hlavní chod nejen pro vegetariány

prima-cnn-news

Ministři si sami komplikují debatu o platech, připustil Stanjura. Řekl, do kdy se rozhodne Rusko navrhlo další přímá jednání s Ukrajinou, sdělilo termín i místo. Představí memorandum Dua Lipa zaskočila Ewu Farnou. V Praze ji přizvala na pódium, česky zazpívaly hit Na ostří nože

prima-zeny

Ester Ledecká popsala svou tajnou zbraň. Je to celé o čokoládě, říká sportovkyně Jak jsem vás uviděl, přestalo mě všechno svědit, balí svalovec neobratně blondýnku Kája se vrátila zpátky z Ameriky. Oliver má výčitky kvůli polibku s Lucií

prima-zoom

VIDEO: Jak pandy přistupují k páření? Elitní ruští vojáci uhořeli ve škole. Klíčový útok skončil v ohnivé pasti Byla objevena nová devátá planeta Sluneční soustavy? Její oběžná dráha je extrémní

prima-fresh

Pečené brambory plněné kuřecím masem a mangovým čatní – nevšední chuťovka i hlavní chod Čokoládové cupcaky s krémem z tvarohu a mascarpone s jahodovými motýlky podle Coolinářky Vepřová panenka s bílým chřestem a lahodnou holandskou omáčkou

prima-cool

Lechtivá parodie Kingdom Come Proč filmy od Marvelu začaly selhávat? Tvůrce nejlepších nových Star Wars odhalil jejich velkou chybu O kolik procent klesla sledovanost The Last of Us? Číslo je alarmující, kontext by vás ale měl uklidnit

playboy

Co vás čeká v červnovém vydání magazínu Playboy? Nejvěrnější fanynka Arsenalu? Arabella Mia oslavila výhru nahá v barvách týmu Ve dne anděl v plášti, v noci ďábel na podpatcích: Sestřička Hayli Hooper žije dvojí život

lajk

Charlotte Štiková se provokace nebojí. Na sociálních sítích dala na odiv své vnady Japonec si hraním her způsobil syndrom spadlé hlavy. Život mu zachránila operace Známý český rapper obviněn ze znásilnění: Parťák Řezníka vysvětlil, co se v Plzni stalo

prima-living

Půda není jen držák rostlin. Proč dát šanci přírodním hnojivům? Nejlepší český hokejista David Pastrňák bydlí jako sultán. Dal 75 milionů korun za byt v USA Eliška Balzerová bydlí s manželem, dětmi i vnoučaty pod jednou střechou

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.