reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Super nápady, jak využít v kuchyni zbytky
Autor: iStock Super nápady, jak využít v kuchyni zbytky

Super nápady, jak využít v kuchyni zbytky, které většinou končí v koši

Při přípravě jídla v kuchyni často vyhazujeme různé zbytky, odřezky a slupky, které v sobě skrývají spoustu chuti. Jen je potřeba vědět, jak je lze dál využít! Myslete ekonomicky i ekologicky a dejte těmto „odpadkům“ nový život :)
Klára Michalová , Vydáno: 03.06.2020

reklama

Pokud rádi vaříte, určitě nad jídlem přemýšlíte, volíte co nejkvalitnější suroviny a snažíte se je využít do posledního kousku. Každý ale najde ve svém snažení jisté rezervy. Z mrkvové natě můžete vyrobit skvělé pesto, ředkvičkové listy oživí salát, odřezky z kuřete patří do vývaru – zkrátka nic z toho není odpad, ale další surovina, kterou lze použít!

Dali jsme pro vás dohromady spoustu tipů, jak využít suroviny, které byste jinak možná vyhodili. A to by byla škoda!

Kůrky z tvrdých sýrů

Zbyla vám tvrdá kůrka z parmazánu nebo jiného sýra? Byl by hřích ji vyhodit. Dejte do mrazáku zipový sáček a v něm tyhle chuťové bombičky uschovejte. Počkají tam do chvíle, až budete vařit polévku, rizoto, rajčatovou omáčku nebo dušené maso. Kousky sýra do jídla přidejte a vařte nebo duste společně, předají jídlu výraznou chuť.

Při přípravě zeleninových polévek využijte i kůrky z parmazánu
Autor: iStock Při přípravě zeleninových polévek využijte i kůrky z parmazánu

Odřezky tuku z masa

Před přípravou masa obvykle maso dočišťujeme a zbavujeme přebytečných kousků tuku a kůže. Ani tyhle „zbytky“ do koše nepatří. Můžete je použít při restování místo oleje či másla. Zkuste nejdříve na pánvi vypražit kousky tuku a kůže, poté vypečené kousky z pánve odstraňte děrovanou lžící a na tuku orestujte například předvařené brambory, listovou zeleninu, volská oka nebo opražte suchou rýži na pilaf či rizoto. Tento tuk dodá jídlu mnohem výraznější chuť. Odřezky skladujte v mrazáku v uzavíratelné krabičce.

Olej na smažení

Pro smažení vybírejte olej, který má vysoký bod kouřivosti a méně se přepaluje. Z běžně dostupných olejů je nejvhodnější olej řepkový. Pokud na něm právě nesmažíte rybu, která olej výrazně ochutí, a díky tomu už na další smažení vhodný není, můžete olej na smažení použít až třikrát či čtyřikrát. Jakmile olej vychladne, přeceďte ho přes jemné síto vyložené papírovými utěrkami nebo kávovým filtrem. Skladujte ve sklenici na chladném, tmavém místě (na světle rychleji žlukne). 

Olej na smažení lze použít několikrát
Autor: iStock Olej na smažení lze použít několikrát

Kůrky a odřezky z uzenin

Zde platí stejný princip jako u sýrových kůrek. Pokud v kuchyni používáte uzenou slaninu, prosciutto nebo suché klobásky, může vám zbýt tuhá kůže nebo odřezky. Ty dodají fantastickou uzenou příchuť polévkám, rajčatové omáčce, dušenému masu nebo vývaru. Před použitím je schraňujte v zipovém pytlíku v mrazáku.

Zbytky chleba a pečiva

Tohle není žádná novinka, ale často na ni zapomínáme. Starší chléb nebo bílé pečivo jednoduše nahrubo rozmixujte a připravte domácí strouhanku, kterou poté nechte dobře proschnout a skladujte ve vzduchotěsné nádobě. Podrcený chléb je také skvělý na zahuštění polévek nebo dušených mas a gulášů. Ze staršího chleba lze také vyrobit krutony do polévek nebo do salátu. Pečivo nakrájejte na kostičky, promíchejte s trochou soli a sušených bylinek, zakápněte olivovým olejem a upečte v troubě dozlatova.

Naučte se vyrobit domácí panko strouhanku

Naučte se vyrobit domácí panko strouhanku

Stonky z bylinek

Stonky z hladkolisté petržele nebo libečku omyjte a uschovejte v mrazáku. Až budete dělat vývar, určitě je do něj přidejte, polévka bude mít o dost lepší chuť. Nejlepší využití mají ale v kuchyni stonky čerstvého koriandru, v kterých se skrývá intenzivní chuť. Zatímco lístky jsou svěží a přidávají se do jídla na konec, nasekané či rozdrcené stonky se používají do základu pokrmů nebo přímo do domácích curry past. Na rozdíl od jiných bylinek, stonky koriandru nikdy nechutnají nahořkle, ale mají svěží citrusovou příchuť.

Krevetové slupky

Pokud připravujete čerstvé krevety, které je potřeba nejprve oloupat, v žádném případě nevyhazujte slupky – můžete z nich připravit výrazný vývar, který je skvělý například na thajské polévky s kokosovým mlékem, italské rizoto nebo na omáčky k těstovinám s mořskými plody. Jednoduše slupky povařte 5–10 minut ve vodě a poté přeceďte.

Z krevetových slupek uvařte výborný vývar
Autor: iStock Z krevetových slupek uvařte výborný vývar

Nať není jen listí

Čerstvá neoschlá nať z mladé řepy, ředkviček nebo kedlubny je chuťově výtečná a velmi snadno použitelná. Listy dobře omyjte a poté je jednoduše poduste na troše másla či oleje, osolte, opepřete a podlijte kapkou vody, zkrátka je použijte stejně jako mangold nebo špenát. Listy můžete také nasekat a přidat do omelety nebo rizota.

Košťály do hrnce!

Košťály z květáku, brokolice nebo zelí většina z nás vyhazuje. Přitom je to spoustu materiálu, který má chuť a příjemně křupavou strukturu. Nejprve je okrájejte nebo oloupejte a nakrájené přidejte do polévek nebo pod maso.

Mrkvová nať

Drobné lístky mrkvové natě mají výraznou kořeněnou chuť. Připravte z nich pesto s ořechy, které je výborné třeba na pečenou zeleninu. Pokud chcete výraznou chuť zjemnit, nakombinujte nať s jemnou bazalkou.

Lák z okurek

Nebo lák z jakékoli nakládané zeleniny má výraznou sladkokyselou chuť a byla by věčná škoda vylít ho do dřezu. Použijte ho znovu a připravte si výbornou nakládanou cibuli. Červenou cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Dejte ji do sklenice a zalijte lákem (můžete použít i lák z feferonek). Dejte do lednice pár dní marinovat, poté používejte na tacos, burgery, na saláty nebo chleba s pomazánkou. Lák z okurek lze také přecedit, ohřát a horkým lákem zalít uvařené a nakrájené brambory. Pak už jen přidejte nasekanou cibulku a bylinky a máte jednoduchou přílohu k masu.

Sláva odřezkům

Založte si v mrazáku jeden velký zipový sáček na vývar. Schovávejte si do něj hnědé slupky od cibule (ne ty úplně vrchní, ale ty hezké lesklé), konce a omyté slupky z kořenové zeleniny, nožičky hub, stonky bylinek, zelené konce pórku, košťály, odřezky masa, obrané kosti z pečeného kuřete, konce řapíkatého celeru, zavadlá rajčata, kůrky z parmazánu nebo slaniny… Jakmile se sáček zaplní, uvařte z těchto „zbytků“ vývar. Stačí jen přidat sůl, koření a lžíci octa. Nebo můžete přidat kus masa nebo kosti. Vývar se hodí spíše na vaření (do omáček, na rizoto…), ale je vlastně ZADARMO!

Možností, jak využít nepotřebné zbytky v kuchyni, je mnohem víc. A pokud se do téhle mise pustíte, určitě vás napadnou další kreativní postupy, které promění „odpad“ v něco skvělého. 

reklama

Související témata: ekologie , zero waste

reklama

Přečtěte si také