Suroviny
- čerstvá nať (z 1 svazku mrkve, ideálně v bio kvalitě)
- česnek 2 větší stroužky
- slunečnicová semínka (nasucho opražená) 3 lžíce
- olivový olej 6 lžic
- citronová šťáva z 1 citronu
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Mrkvovou nať důkladně operte a ze stonků otrhejte lístky.
- Nasekejte je na velmi jemno. Nejlépe to jde, když z lístků vytvoříte kompaktní „kouli“ a jemně sekáte co nejostřejším nožem. Čím drobněji se podaří nať nasekat, tím lepší bude struktura výsledného pesta.
- Česnekové stroužky oloupejte a utřete nožem nebo v hmoždíři, případně použijte lis na česnek.
- Slunečnicová semínka nasekejte nadrobno.
- V misce smíchejte mrkvovou nať, česnek a semínka, přidejte olivový olej, citronovou šťávu, dochuťte solí a pepřem a důkladně promíchejte.
- Pesto přesuňte do uzavíratelné skleničky, uložte do lednice a spotřebujte během několika dnů. Pokud chcete, aby pesto vydrželo déle, zalijte jej na povrchu olejem.
PRIMA TIP: Do pesta nastrouhejte parmazán nebo mrkvovou nať doplňte jinými bylinkami. Hotové pesto se hodí nejen na těstoviny, výborné je i namazané na topinky.
Pesto z mrkvové natě Zdroj: Zachraň jídlo v kuchyni