reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Pesto z mrkvové natě
Autor: Zachraň jídlo v kuchyni Pesto z mrkvové natě

Pesto z mrkvové natě

Hodnoceno: 4x
Kdo by neznal pesto, jeden ze základů italské kuchyně. Kopec lístků bazalky, hrstka piniových jadérek, kus parmazánu a překvapivě velké množství olivového oleje z něj v našich podmínkách vytvořily luxusní pochoutku, v Itálii si ho však dělá každý doma, protože je to nejlevnější dochucení těstovin, salátů, sýrů, chleba a polévek z plodů přírody. Rozhlédněte se kolem sebe a vytvořte si vlastní kombinace bylinek, ořechů a oleje. Tento recept berte jako odrazový můstek pro své experimenty. Čerstvá nať z mrkve má výraznou kořeněnou chuť, můžete ji volně kombinovat s dalšími bylinkami, například hladkolistou petrželí, rukolou, bazalkou... Pesto můžete zpracovat v mixéru nebo v hmoždíři, ale ideálního výsledku dosáhnete, když všechny suroviny nasekáte nožem nadrobno.
do 10 minut
1 sklenička porce

reklama

reklama

Postup

  1. Mrkvovou nať důkladně operte a ze stonků otrhejte lístky.
  2. Nasekejte je na velmi jemno. Nejlépe to jde, když z lístků vytvoříte kompaktní „kouli“ a jemně sekáte co nejostřejším nožem. Čím drobněji se podaří nať nasekat, tím lepší bude struktura výsledného pesta.
  3. Česnekové stroužky oloupejte a utřete nožem nebo v hmoždíři, případně použijte lis na česnek.
  4. Slunečnicová semínka nasekejte nadrobno.
  5. V misce smíchejte mrkvovou nať, česnek a semínka, přidejte olivový olej, citronovou šťávu, dochuťte solí a pepřem a důkladně promíchejte.
  6. Pesto přesuňte do uzavíratelné skleničky, uložte do lednice a spotřebujte během několika dnů. Pokud chcete, aby pesto vydrželo déle, zalijte jej na povrchu olejem.

PRIMA TIP: Do pesta nastrouhejte parmazán nebo mrkvovou nať doplňte jinými bylinkami. Hotové pesto se hodí nejen na těstoviny, výborné je i namazané na topinky.

Pesto z mrkvové natě
Autor: Zachraň jídlo v kuchyni Pesto z mrkvové natě

reklama

Zachraň jídlo v kuchyni

Originální kuchařka, která změní váš pohled na jídlo a vaření. Ukáže vám, jak i z mála běžných surovin vykouzlíte fantastický pokrm, jak využít zeleninovou nať, slupky z melounu, zeleninové odřezky, kosti i lák z okurek. Naučí vás vařit jako profesionál, protože šéfkuchař ví, že jídlo jsou peníze a každý kousek může zazářit, pokud dostane optimální péči. Kniha je nabytá informacemi o plýtvání potravinami i praktickými tipy, jak to můžete omezit. Kapitoly jsou přehledně rozděleny podle druhů surovin, takže hned zjistíte, jak využít starší chléb, zbylé brambory od oběda nebo mrkvovou nať.

Sto receptů na předkrmy, polévky, hlavní chody, dezerty, svačiny i party pohoštění funguje jako nepřeberná inspirace, protože najednou zjistíte, že pochutnat si můžete téměř na všem. 

www.zachranjidlo.cz

Související témata: pesto , mrkev , zero waste , Malá jídla