Pesto z mrkvové natě

Moje hodnocení
10x

Kdo by neznal pesto, jeden ze základů italské kuchyně. Kopec lístků bazalky, hrstka piniových jadérek, kus parmazánu a překvapivě velké množství olivového oleje z něj v našich podmínkách vytvořily luxusní pochoutku, v Itálii si ho však dělá každý doma, protože je to nejlevnější dochucení těstovin, salátů, sýrů, chleba a polévek z plodů přírody. Rozhlédněte se kolem sebe a vytvořte si vlastní kombinace bylinek, ořechů a oleje. Tento recept berte jako odrazový můstek pro své experimenty. Čerstvá nať z mrkve má výraznou kořeněnou chuť, můžete ji volně kombinovat s dalšími bylinkami, například hladkolistou petrželí, rukolou, bazalkou... Pesto můžete zpracovat v mixéru nebo v hmoždíři, ale ideálního výsledku dosáhnete, když všechny suroviny nasekáte nožem nadrobno.

1 porce
10 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Mrkvovou nať důkladně operte a ze stonků otrhejte lístky.
  2. Nasekejte je na velmi jemno. Nejlépe to jde, když z lístků vytvoříte kompaktní „kouli“ a jemně sekáte co nejostřejším nožem. Čím drobněji se podaří nať nasekat, tím lepší bude struktura výsledného pesta.
  3. Česnekové stroužky oloupejte a utřete nožem nebo v hmoždíři, případně použijte lis na česnek.
  4. Slunečnicová semínka nasekejte nadrobno.
  5. V misce smíchejte mrkvovou nať, česnek a semínka, přidejte olivový olej, citronovou šťávu, dochuťte solí a pepřem a důkladně promíchejte.
  6. Pesto přesuňte do uzavíratelné skleničky, uložte do lednice a spotřebujte během několika dnů. Pokud chcete, aby pesto vydrželo déle, zalijte jej na povrchu olejem.

PRIMA TIP: Do pesta nastrouhejte parmazán nebo mrkvovou nať doplňte jinými bylinkami. Hotové pesto se hodí nejen na těstoviny, výborné je i namazané na topinky.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty