Vědci vytiskli cheesecake na 3D tiskárně a upekli ho laserem. Technika budoucnosti, nebo krok stranou?

Vědci stále posouvají limity 3D tisku a snaží se vylepšit techniku ​​k výrobě nejrůznějšího spotřebního zboží. Celý svět se pokouší o tisk nábytku, bot, lidských orgánů, domů, a dokonce i vesmírných raket. Lze tuto technologii použít i k přípravě plně jedlého dezertu, který můžete vyrobit ve vaší kuchyni?

Inženýři z univerzity v Kolumbii se rozhodli udělat krok vpřed v budoucnosti jídla. Vytvořili sedmisložkový veganský tvarohový koláč, který byl kompletně připraven pomocí 3D tiskového stroje a laserové technologie.

Vývoj jídla o krok dál

Experiment se stal důležitým krokem k rozvoji praktického využití 3D tisku v mechanicky sestavených potravinách. Stroje potřebné k vytvoření a upečení 3D tištěného dezertu již existují. Ve světě najdete společnost vyrábějící rostlinné steaky a některé restaurace nabízejí jídla vyrobená výhradně na 3D tiskárnách. Zatím však nejsou k dispozici žádné návody a postupy, které by vysvětlovaly, jak lze tuto technologii použít v běžném provozu a za pomocí laserové technologie. Ta umožní vytvořit pokrm z více různých komponentů a podle preferencí každého uživatele.

Je potřeba kuchařka

„Pokud by se tato technologie výroby jídla dostala na trh, nikdo by nevěděl jak pokrmy tvořit,“ vysvětluje spoluautor studie dr. Jonathan Blutinger. Proto je dle vědců třeba připravit platformu, kde si lidé mohou stáhnout recepty, vytvořit si vlastní postupy a získat inspiraci pro to, co vlastně lze s tímto strojem dělat.

Blutinger přiznal, že tisk potravin může u lidí vyvolat nedůvěru, neboť se o tisku přemýšlí jako o průmyslovém procesu. Je dle jeho slov důležité si uvědomit, že se takováto příprava jídla neliší od běžného vaření. Stroj místo sekání a krájení ingrediencí, je v podstatě jen skládá do pasty, ze které vznikne plnohodnotné jídlo.

Nové je vrstvení z různých ingrediencí

Využití laserů při přípravě jídla z 3D tisku může být důležitým vývojem, protože teplo, které vytváří, vyvolává přeměnu z pasty na pevnou látku. Vytvoření kousku dortu bylo krokem v letité snaze vyvinout různá jídla s větším počtem přísad.

Tato metoda je přesná a umožňuje kuchařům používat naprosto přesné množství ingrediencí, které lze v každém okamžiku upéct nebo ohřát jinak. „Funguje skvěle na milimetrovém měřítku a můžete jej ovládat s mnohem vyšším rozlišením než troubu nebo sporák,“ řekl Blutinger.

Mouka ze supermarketu

Lidé budou mít možnost připravovat jídla podle svým preferencí. V budoucnu si každý přizpůsobí svůj kousek. Pro tuto studii Blutinger a jeho kolegové experimentovali s receptem na veganský cheesecake. Výroba jednoho zákusku trvala asi 30 minut. Všechny ingredience potřebné k výrobě tohoto koláče tým vědců zakoupil v supermarketu. Přístroj se pouze postaral o výrobu.

Do budoucna se tyto přístroje mohou stát běžným kuchyňským pomocníkem. Zatím se však pořizovací cena pohybuje ve vysokých částkách. A na rovinu, výsledek zatím připomíná spíše amarouny ze seriálu Návštěvníci než lahodný zákusek z cukrárny. Ale uvidíme, co přinese budoucnost...

Zdroj: cnn

Autor článku

Markéta Princová

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty