Suroviny
- měkký tvaroh (1 kostka v obalu) 250 g
- žloutek 2 ks
- hrubá krupice 2 lžíce
- zakysaná smetana 2 lžíce
- sůl 1 lžička
- vařené brambory 600 g
- hladká mouka (přidaná postupně) cca 250 g
- vepřové sádlo (nebo olej na smažení)
Salát:
- hlávkový salát (nebo ledový) 1 ks
- bylinky (např. květ a list pampelišky, květ sedmikrásky, ptačinec, popelec...) 3 hrsti
- ředkvičky 1 svazek
- olivový olej 2 lžíce
- ocet (s chutí bylinek) 1 lžíce
- čerstvě namletý pepř
- sůl
Postup přípravy:
- Přibližně stejně velké brambory uvařte ve slupce a nechte vychladnout (to je důležité).
- Tvaroh utřete se žloutkem, zakysanou smetanou a krupicí. Brambory oloupejte a na jemném struhadle nastrouhejte do směsi. Poté osolte.
- Vařečkou promíchejte a podle potřeby přidávejte mouku. Těsto prohněťte rukama, vyklopte na pomoučený vál a pořádně a rychle propracujte (rychle, protože bramborové těsto má tendenci řídnout).
- Z těsta vytvarujte dvě koule a dejte na pár minut do lednice. Těsto půjde potom lépe vyválet. Stačí 10–15 minut.
- Z odpočatého těsta vyválejte na pomoučněném vále placku o síle asi jako je malíček. Pomocí skleničky vykrajujte kolečka.
- Kolečka z obou stran opékejte na rozpáleném oleji. Ale klidně použijte vepřové sádlo.
Postup přípravy na bylinkový salát:
- Hlávkový salát omyjte a natrhejte nebo nakrájejte na malé kousky. Stejně tak natrhejte libovolné jedlé bylinky z trávníku.
- Ještě venku oklepte broučky, kterých si před utrhnutím nevšimnete – primárně samozřejmě vybírejte ty bez broučků. Bylinky omyjte a natrhejte na malé kousky.
- Menší kvítky nechte celé pro potěchu oka. Omyté ředkvičky a cibulku nakrájejte na tenké plátky.
- Salát dochuťte octem s chutí bylinek, olejem, pepřem, solí podle chuti a promíchejte. Podávejte s bramborovými smaženkami, ale i s pečivem nebo k masu.
Další recepty na chutné bramboráky:
Nebo si rovnou pusťte videorecepty na skvělé bramboráky
Kompletní recept najdete ZDE