Češka z Česka

Bramborové smaženky s tvarohem a jarní salátek z divokých bylin

Moje hodnocení
3x

Kdo má rád všemožné placičky a bramboráky, jistě ocení i tento recept. Bramborové smaženky jsou velká lahůdka, ke které stačí podávat jen trochu salátu, třeba z čerstvých bylin.

18 porcí
60 minut
česká

Suroviny

Salát:

Postup přípravy:

  1. Přibližně stejně velké brambory uvařte ve slupce a nechte vychladnout (to je důležité).
  2. Tvaroh utřete se žloutkem, zakysanou smetanou a krupicí. Brambory oloupejte a na jemném struhadle nastrouhejte do směsi. Poté osolte.
  3. Vařečkou promíchejte a podle potřeby přidávejte mouku. Těsto prohněťte rukama, vyklopte na pomoučený vál a pořádně a rychle propracujte (rychle, protože bramborové těsto má tendenci řídnout).
  4. Z těsta vytvarujte dvě koule a dejte na pár minut do lednice. Těsto půjde potom lépe vyválet. Stačí 10–15 minut.
  5. Z odpočatého těsta vyválejte na pomoučněném vále placku o síle asi jako je malíček. Pomocí skleničky vykrajujte kolečka.
  6. Kolečka z obou stran opékejte na rozpáleném oleji. Ale klidně použijte vepřové sádlo.

Postup přípravy na bylinkový salát:

  1. Hlávkový salát omyjte a natrhejte nebo nakrájejte na malé kousky. Stejně tak natrhejte libovolné jedlé bylinky z trávníku.
  2. Ještě venku oklepte broučky, kterých si před utrhnutím nevšimnete – primárně samozřejmě vybírejte ty bez broučků. Bylinky omyjte a natrhejte na malé kousky.
  3. Menší kvítky nechte celé pro potěchu oka. Omyté ředkvičky a cibulku nakrájejte na tenké plátky.
  4. Salát dochuťte octem s chutí bylinek, olejem, pepřem, solí podle chuti a promíchejte. Podávejte s bramborovými smaženkami, ale i s pečivem nebo k masu.

Další recepty na chutné bramboráky:

Nebo si rovnou pusťte videorecepty na skvělé bramboráky

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Češka z Česka

Jana Jakusová Češka z Česka

Na blogu Češka z Česka, který tvoří Jana Jakusová, najdete recepty na jídla, která se od nepaměti připravují v naší zemi, místní suroviny, využití bylin, české zvyky a tradice, zajímavá místa Čech, Moravy a Slezska.

Nechte si připomenout něco z naší kultury, co možná už víte, nebo nevíte, nebo jste věděli a zapomněli…

www.ceskazceska.cz

• facebook @ceskazceska.cz

• Instagram @ceskazceska.cz


Přečtěte si také

Recepty