Suroviny
- nahrubo nastrouhaná mrkev 500 g
- velká, lehce rozšlehaná vejce 3 ks
- mandlová mouka 125 g (3/4 hrnku)
- nasekaná hladkolistá petržel 1/3 hrnku
- česnek, nadrobno nasekaný 2 stroužky
- sůl a čerstvě namletý pepř
- máslo (nejlépe přepuštěné) na smažení
- Olivový olej 2 lžíce
- sherry ocet 1 lžíce
- šťáva z 1 limety
- mletý kmín 1/2 lžičky
- rukola zbavená tuhých stonků 155 g
- rozdrobený sýr feta 250 g
- dýňová nebo slunečnicová semínka 30 g
Těsto je možné připravit den předem, ale nejlepší je podávat bramboráky horké přímo z pánve. Jakmile jsou bramboráky v pánvi, nesnažte se urychlovat smažení. Potřebují čas, než se na nich udělá hnědá kůrka, jinak se budou rozpadat.
Článek
16 receptů na placky a placičky
Proč máme tak rádi jídla, která se servírují v podobě placek či placiček? Je v tom jistě vzpomínka na dětství – pizza, lívance, bramboráky či karbanátky jsou oblíbená...
Postup přípravy
- V míse smíchejte mrkev, vejce, mandlovou mouku, petrželku a česnek. Řádně osolte a opepřete.
- Předehřejte troubu na 95 °C.
- V nepřilnavé pánvi ohřejte na střední teplotu ½ lžíce másla. Z ¼ hrnku mrkvové směsi vytvarujte rukama hromádku, potom z ní opatrně udělejte 6 mm silnou placku. Nedělejte z bramboráku placku v pánvi, nebo se rozpadne. Rozdělte si bramboráky do tolika dávek, aby se vešly na pánev. Vložte bramboráky na pánev a pečte je zhruba 3 minuty po každé straně, dokud nebudou po obou stranách lehce opečené dohněda. Přendejte bramboráky na pečicí plech a udržujte je v teple v troubě, dokud nebudou připravené k podávání. Takto pokračujte, dokud nebudete mít hotové všechny bramboráky.
- V míse smíchejte olivový olej, sherry ocet, šťávu z limetky a kmín. Směs osolte a opepřete. Přidejte rukolu a vše dobře promíchejte, aby byl každý lístek pěkně obalený. Přidejte fetu a dýňová semínka a celou směs jemně promíchejte.
- Dejte bramboráky na talíře s rukolovým salátem. Ihned podávejte.