Suroviny
- brambory 700 g
- sůl
- vejce 1 ks
- polohrubá mouka 350 g
- uzená slanina 200 g
- cibule 3 ks
- sádlo 6 lžic
- pepř (čerstvě namletý)
- olomoucké tvarůžky 400 g

Postup přípravy
- Oloupané brambory nastrouhejte najemno, vymačkejte z nich vodu, dejte je do misky, osolte, přidejte vejce a mouku. Promíchejte a přes síto protlačte do vroucí osolené vody.
- Když halušky vyplavou na hladinu, nechte je ještě půl minuty vařit, pak je vyndejte děrovanou lžící a nechte zchladit ve studené vodě. Slaninu nakrájejte na kostičky a orestujte dozlatova. Dejte stranou.
- Dvě cibule nakrájejte na kolečka, zbylou na kostičky. Na sádle orestujte kolečka cibule dozlatova a poté dejte stranou. Z pánve slijte i sádlo, ponechte v ní asi lžíci. Přidejte cibuli nakrájenou na kostičky a nechte ji zesklovatět.
- Do pánve přidejte halušky, osolte a opepřete. Tvarůžky nakrájejte na kousky, vmíchejte k haluškám a společně restujte asi 5 minut. Posypte slaninou a orestovanou cibulkou.
Vyzkoušejte také bramborové strapačky se zelím a uzeným podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Bramborové halušky se zelím a uzeným masem
