Na skok v kuchyni

Křehký koláč s náplní z manga a mascarpone zdobený sněhovými pusinkami

Moje hodnocení
1x

Chtěli byste si doma upéct křehký koláč s nezvyklou náplní? Zkuste tento s krémem z manga a mascarpone, který zdobí efektní sněhové pusinky a čerstvé jahody.

8 porcí
150 minut

Na korpus:

Na krém:

Na pusinky:

Na dozdobení:

Postup přípravy:

  1. Máslo dejte do mísy od robota a pomocí metly ho nechte šlehat. Když už bude po několika minutách trochu našlehané, přidejte cukr a vanilkový extrakt.
  2. Šlehejte tak dlouho, dokud nevznikne světlý krém (někdy to trvá až 15 minut). Poté snižte rychlost a přidejte žloutek, který nechte zlehka zapracovat do másla.
  3. Předehřejte troubu na 175 °C. Dále přidejte mleté pistácie, skořici a sůl. Když se těsto spojí, začněte přidávat po lžících mouku (je lepší si metlu vyměnit za nástavec typu K nebo si už těsto vyndat na vál a mouku do něj zlehka pomocí rukou zapracovat).
  4. Formu na koláč (např. 13 × 36 cm) vymažte máslem a zlehka vysypte jemně namletými pistáciemi (příp. jinými oříšky).
  5. Těsto, které pomocí rukou nebo válečku vytvarujte do tvaru formy, přendejte do formy (nebojte se, že se vám těsto trhá). Těsto ještě zapracujte pomocí prstů do formy a hezky ho vytáhněte i na okraje. Dbejte na to, aby bylo všude zhruba stejně tlusté.
  6. Těsto pečte 15–20 minut, dokud není hnědé. Těsto při pečení trochu pracuje, ale vůbec se toho nebojte, po vychladnutí bude mít krásný tvar.
  7. V tuto chvíli si připravte pusinky. Bílky dejte do mísy od robota a pomocí metly je šlehejte. Až začnou bělat, přidávejte po lžících cukr.
  8. Šlehejte, dokud nevznikne opravdu hustý sníh. Sníh dejte do sáčku se zdobičkou a tvořte malé pusinky. Pusinky sušte v troubě na 100 °C cca 60–70 minut.
  9. Mezitím si připravte krém. Do studené vody namočte plátkovou želatinu. Mango oloupejte, odkrojte od pecky a rozmixujte na pyré. Mangové pyré ještě přeceďte přes jemné sítko.
  10. Do mísy od robota dejte mascarpone a moučkový cukr. Vše pomocí metly promíchejte a postupně přilévejte smetanu ke šlehání. Šlehejte tak dlouho, dokud nemáte hustý krém (pozor ale na přešlehání).
  11. Zhruba 1/4 mangového pyré zahřejte a dejte do něj vymačkanou plátkovou želatinu. Zde musíte pracovat rychle a míchat, dokud se želatina nerozpustí. V tuto chvíli nalijte do krému za mascarpone mangové pyré a pyré se želatinou a vše hezky, ale zlehka promíchejte. Hotový krém nalijte do formy a uhlaďte.
  12. Koláč ozdobte pusinkami, plátky jahod a nasekanými pistáciemi. Podávejte vychlazený.

Další recepty na křehký koláč:

Nebo můžete vyzkoušet strouhaný koláč jako od babičky podle našeho videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Na skok v kuchyni

Na skok v kuchyni Na skok v kuchyni

Romana Böhmová vystudovala ekonomiku, ale již od svých 18 let se naplno věnuje práci v rodinném obchodě s nábytkem, kde se stará o internetový obchod. Před několika lety se ale stala také foodblogerkou a z jejího koníčku se postupem času stala i práce. Na svém blogu Na skok v kuchyni vydává i online magazín, ve kterém najdete nejen recepty, ale i tipy na místa, která procestovat, beauty tipy nebo rozhovory se zajímavými osobnostmi. Svůj volný čas věnuje nejraději své rodině a cestování.


Přečtěte si také

Recepty