Na korpus:
- máslo (povolené + na vymazání formy) 110 g
- cukr krupice 100 g
- vanilkový extrakt několik kapek
- žloutek 1 ks
- pistácie (najemno mletých + na vysypání formy) 130 g
- skořice 1/4 lžičky
- sůl 1 větší špetka
- hladká mouka 150 g
Na krém:
- mango (např. BILLA Premium) 1 ks
- želatina 4 plátky
- mascarpone 250 g
- moučkový cukr 1 lžíce
- smetana ke šlehání 100 ml
Na pusinky:
- bílek 1 ks
- cukr krupice 55 g
- sůl 1 špetka
Postup přípravy:
- Máslo dejte do mísy od robota a pomocí metly ho nechte šlehat. Když už bude po několika minutách trochu našlehané, přidejte cukr a vanilkový extrakt.
- Šlehejte tak dlouho, dokud nevznikne světlý krém (někdy to trvá až 15 minut). Poté snižte rychlost a přidejte žloutek, který nechte zlehka zapracovat do másla.
- Předehřejte troubu na 175 °C. Dále přidejte mleté pistácie, skořici a sůl. Když se těsto spojí, začněte přidávat po lžících mouku (je lepší si metlu vyměnit za nástavec typu K nebo si už těsto vyndat na vál a mouku do něj zlehka pomocí rukou zapracovat).
- Formu na koláč (např. 13 × 36 cm) vymažte máslem a zlehka vysypte jemně namletými pistáciemi (příp. jinými oříšky).
- Těsto, které pomocí rukou nebo válečku vytvarujte do tvaru formy, přendejte do formy (nebojte se, že se vám těsto trhá). Těsto ještě zapracujte pomocí prstů do formy a hezky ho vytáhněte i na okraje. Dbejte na to, aby bylo všude zhruba stejně tlusté.
- Těsto pečte 15–20 minut, dokud není hnědé. Těsto při pečení trochu pracuje, ale vůbec se toho nebojte, po vychladnutí bude mít krásný tvar.
- V tuto chvíli si připravte pusinky. Bílky dejte do mísy od robota a pomocí metly je šlehejte. Až začnou bělat, přidávejte po lžících cukr.
- Šlehejte, dokud nevznikne opravdu hustý sníh. Sníh dejte do sáčku se zdobičkou a tvořte malé pusinky. Pusinky sušte v troubě na 100 °C cca 60–70 minut.
- Mezitím si připravte krém. Do studené vody namočte plátkovou želatinu. Mango oloupejte, odkrojte od pecky a rozmixujte na pyré. Mangové pyré ještě přeceďte přes jemné sítko.
- Do mísy od robota dejte mascarpone a moučkový cukr. Vše pomocí metly promíchejte a postupně přilévejte smetanu ke šlehání. Šlehejte tak dlouho, dokud nemáte hustý krém (pozor ale na přešlehání).
- Zhruba 1/4 mangového pyré zahřejte a dejte do něj vymačkanou plátkovou želatinu. Zde musíte pracovat rychle a míchat, dokud se želatina nerozpustí. V tuto chvíli nalijte do krému za mascarpone mangové pyré a pyré se želatinou a vše hezky, ale zlehka promíchejte. Hotový krém nalijte do formy a uhlaďte.
- Koláč ozdobte pusinkami, plátky jahod a nasekanými pistáciemi. Podávejte vychlazený.
Další recepty na křehký koláč:
Nebo můžete vyzkoušet strouhaný koláč jako od babičky podle našeho videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE