redakce Prima FRESH

Bez masa: Indický dál z černé čočky beluga

Moje hodnocení
2x

Krémový pokrm na pomezí kaše a celého jídla je na indickém subkontinentu, ale i v jiných asijských zemích, naprostou nezbytností. Způsobů přípravy i druhů používaných luštěnin je skoro tolik, jako je obyvatel Indie… takže tady je jen jeden z nekonečného počtu za použití pevné tmavé drobné čočky beluga.

6 porcí
60 minut
indická

Suroviny

Postup přípravy

  1. V silnostěnném kastrolu rozehřejte olej. Vsypte nakrájenou cibuli, česnek, zázvor (ten můžete i prolisovat lisem na česnek) a nadrobno nakrájenou mrkev a za promíchávání smažte 1 až 2 minuty.
  2. Přidejte kari koření nebo pastu, vsypte čočku, promíchejte a smažte asi 1 minutu. Pak přidejte rajčata bez nálevu, kokosové mléko a asi polovinu vývaru.
  3. Promíchejte, uveďte do mírného varu a pak přikryté při velmi mírné teplotě vařte asi 20 až 25 minut, občas promíchejte a je-li třeba, přilévejte zbylý vývar.
  4. Vmíchejte oloupanou a na kostičky nakrájenou sladkou bramboru a vařte ještě asi 15 minut, až bude měkká.
  5. Dál, který má mít hustou, krémovitou konzistenci, ochutnejte a chuť dolaďte solí, pepřem a šťávou. Nakonec vmíchejte lístky špenátu a nechte asi 1 minutu teplem zavadnout. Dále už nevařte, dál případně před podáváním zakapejte jogurtem a posypte bylinkami.

PRIMA TIPY:

  • Dál (daal) můžete podávat jako samostatné jídlo, doplnit ho rýží a/nebo plackami jako součást hostiny v indickém stylu. Zbylým můžete naplnit chlebové placky nebo luštěninové palačinky. V ledničce v uzavřené nádobě vydrží asi 5 dnů a můžete ho také zmrazit.
  • Zajímavé dochucení vznikne, když dál posypete sezamovými semínky. Namísto sladké brambory můžete použít i běžnou.
  • Chcete-li si připravit individuální kořenicí směs, promíchejte 1½ lžičky koření garam masala s 1 až 2 lžičkami mletého římského kmínu a 1 lžičkou sušeného mletého koriandru.

Vyzkoušejte také polévku z červené čočky s rajčaty podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Polévka z červené čočky s rajčaty

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty