S Klárou v kuchyni: Jakože, cože?!

Ovocné curry s rýžovými koulemi z Plevelu Foto:
Ovocné curry s rýžovými koulemi z Plevelu
Foto: Klára Michlaová

Dnes jsem vyrazila na festival prapodivných chutí Jakože, cože?!, který se koná celý tento víkend na pražském náměstí Republiky. Nechte se zlákat a ještě zítra vyrazte ochutnat zajímavé pokrmy a drinky, které si doma jen tak neuvaříte :)

V centru Prahy, přímo před obchodním centrem Palladium, vyrostlo několik stánků, které vás svou nabídkou určitě překvapí. Prodejci si pro tuto příležitost připravili opravdu speciální menu, které stojí za zkoušku. K některým bude k ochutnání potřeba i trochu osobní statečnosti – tím nejobleženějším byl stánek, který nabízel hmyz na talíři. K ochutnání zde byla sarančata, cvrčci i mouční červi. Hitem byli restovaní cvrčci na bulguru s kurkumou a chilli, zakápnutí mangovou omáčkou, my jsme ovšem zvolili samotný restovaný hmyz – syn dnes slavil narozeniny a přál si ochutnat od všeho trochu. Snědl toho celý talířek :)

Já jsem byla trochu konzervativnější... Nejprve jsem zavítala ke stánku Rybárna, který nabízel francouzské i belgické ústřice a také na grilu opečenou rybu zvanou plachetník (něco na způsob tuňáka) a vynikajicí hranolky z candáta. Obojí bylo servírované se švestkovým čatní a moc jsme si pochutnali.

S Klárou v kuchyni Jakože cože?! 4 Foto:

Také jsem zavítala ke stánku veganské restaurace Plevel, která před nedávnem zazářila v pořadu Ano, šéfe! Dali jsme si zeleninové placičky s domácím kečupem.

Restaurace Druhej břeh připravila svůj obvyklý trojboj – polévku, sendvič a salát, tentokrát vynikajicí polévku z pečených rajčat a paprik s arašídovým máslem, sendvič se sýrem Brie, višněmi a belgickou čokoládou a k tomu salátek z mrkve s marockým dresinkem a pistáciemi.

S Klárou v kuchyni Jakože cože?! 3 Foto:

Zasloužená fronta byla i u stánku Bejzment, který je proslulý vynikajicími burgery, dnes připravili burger s čokoládovou chilli omáčkou.

U Madame Lyn můžete ochutnat vietnamské speciality, například kynutý knedlík plněný masem a vejcem nebo smažené krevety omotané v rýžových nudlích.

S Klárou v kuchyni Jakože cože?! 2 Foto:

S Klárou v kuchyni Jakože cože?! 5 Foto:

V nabídce nemohla chybět ani polévka, Soup in The City nabídlo dýňovou polévku s mangem a mátovým olejem. Zájemci o raw kuchyni mohli ochutnat "syrový" burger ze Secret of Raw. A jako dezert nechyběly cupcakes s matcha čajem a krémem z bílé čokolády a slaným karamelem z Dortíkovo nebo rozehřátá Milka čokoláda servírovaná se slanými Tuc sušenkami.

Pokud nevíte, co s načatým víkendem, určitě se zajděte podívat a ochutnat něco nového.

Festival Jakože, cože?! pokračuje ještě v neděli 4. října od 12.00 do 18.00 na náměstí Republiky v Praze.

Autor: Klára Michalová

Videa

reklama

reklama