Těsto
- máslo (zmražené) 180 g + na vymazání formy
- vejce 1
- pšeničná mouka 280 g
- kypřicí prášek do pečiva 1 ML
- cukr 100 g
- sůl špetka
Náplň
- maliny 200 g
- zakysaná smetana 400 g
- cukr 100 g
- vejce 4
- mouka 2 PL
Postup
- Smícháme mouku, kypřicí prášek a cukr. Máslo nastrouháme na struhadle. Přidáme k máslu sypkou směs a rukama vytvoříme drobenku. Přidáme vejce a rychle vypracujeme křehké těsto. Pokud se těsto drobí a špatně se spojuje, přidáme 1–2 lžíce ledové vody.
- Výška dortu závisí na velikosti formy. Doporučený průměr formy je 22–26 cm. Formu vymažeme máslem, těsto rovnoměrně rozložíme a vytvoříme okraje.
- Formu s těstem dáme na 30 minut do lednice.
Příprava náplně
- Vejce vyšleháme s cukrem.
- Přidáme zakysanou smetanu a mouku. Vše vyšleháme do hladké a nadýchané hmoty.
Pečení
- Vyjmeme formu s těstem z lednice a rozložíme na těsto maliny. Zalijeme malinový základ smetanovou náplní.
- Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C po dobu 40–45 minut. Hotový dort necháme úplně vychladnout ve formě.
- Nejlepší je nechat dort odležet přes noc v lednici – bude lépe držet tvar a chutnat ještě lépe.
Autor receptu: Elena Šarifová
Všechny recepty najdete také v aplikaci Prima Zone v sekci Prostřeno! A to dříve než na webu!