Želé cheesecake s gumídky a/nebo kytičkami

Doba přípravy:
Počet porcí: 10–12
Želé cheesecake s gumídky a/nebo kytičkami  Foto:
Želé cheesecake s gumídky a/nebo kytičkami
Foto: L.A. CREATIVE FOOD

Tak tohle je husarský kousek. Děti budou šílet radostí, otcové v sobě objeví netušený sklon k romantice, matky otevřeně zaslzí nebo tiše zazávidí. Ano, vrstvený cheesecake dá práci a stojí i trochu nervů, ale zas až tak nemožné to není (když zvládáte ty děti, zvládnete i tohle!).

Jeho přípravu si navíc v podstatě musíte rozložit do delšího časového úseku či víc dnů, čímž se věci dost zjednoduší. Nakonec je efekt větší, než vložené úsilí – a dětská radost nezměřitelná.

V novém letním čísle časopisu Prima FRESH najdete spoustu nápadů, jak připravit nezapomenutelnou dětskou párty:

Článek

Letní číslo časopisu Prima FRESH Foto:

Užijte si ty nejlepší prázdniny s letním číslem časopisu Prima FRESH!

Letní číslo časopisu prima FRESH nabízí pestrý výběr těch nejbarevnějších receptů plných chutí a vůní, které vám navodí správnou prázdninovou náladu. Najdete ho v prodeji...
Suroviny
sušenky typu Bebe, digestive apod. 200 g
italské biscotti, piškoty nebo hotové vaničky na rakvičky 150 g
pistácie 50 g
přírodní krupicový cukr 2 lžíce
rozpuštěné máslo 80 g
ricotta nebo jemný tvaroh (polo- nebo plnotučný) 1 kg
velká vejce 5 ks
žloutky 2 ks
najemno nastrouhaná kůra z 1 velkého pomeranče
hladká mouka 1 lžíce
Želé:
želatina 9 plátků
pomerančová šťáva 50 ml
cukr krupice 1/3 hrnku
sáček gumídků a/nebo hrst jedlých květů
Postup
1

Vymažte odepínací kulatou formu o průměru 32 cm. Dno vyložte papírem na pečení, udělejte si dvojitý pásek z papíru na pečení a obložte jím stěny formy a přichyťte ho kolíčkem – pásek udrží křehké vrstvy dortu během tuhnutí rovné.

2

Troubu předehřejte na 170 °C. Oba druhy sušenek rozmixujte s pistáciemi a cukrem na drobenku. Přidejte rozpuštěné máslo a prošlehněte, až se spojí. Vzniklou hmotu vymačkejte po dně formy, povrch uhlaďte obrácenou lžící, vložte do trouby a pečte asi 10 minut. Dejte stranou.

3

Tvaroh s cukrem utřete dohladka. Přidejte vejce a žloutky a opět utřete dohladka. Vmíchejte pomerančovou kůru. Náplň vlijte na předpečený základ a koláč pečte asi 1 hodinu 20 minut, až se náplň usadí a lehce zezlátne. Vyndejte z trouby a nechte vychladnout, pak dejte do ledničky, až náplň zcela vychladne.

4

Želatinu nechte máčet 5 minut ve studené vodě, až zvláční. Pomerančovou šťávu, cukr a 750 ml vody zahřívejte za stálého míchání, až s cukr rozpustí. Ze želatiny vymačkejte přebytečnou vodu a přidejte ji do hrnce s horkou tekutinou. Promíchejte, až se želatina rozpustí. Nechte vychladnout.

5

Až želé dojde do pokojové teploty, opatrně vlijte asi třetinu na vychladlou tvarohovou náplň. Rozložte na ni gumídky a/nebo květy. Vraťte na nejméně 4 hodiny do chladničky. Zbytek želé udržujte v pokojové teplotě.

6

Po této době přidejte ještě další gumídky a/nebo květy a zalijte zbylým želé. Opět dejte do ledničky, opět na nejméně 4 hodiny, až želé ztuhne.

7

Před podáváním opatrně odstraňte papírovou zábranu a odepněte boky formy. Dort objeďte kolem dokola nahřátým (třeba v horké vodě) malým ostrým nožem. Plochou kovovou stěrkou nebo paletovým nožem opatrně dort nadzdvihněte a přesuňte ho na stojánek nebo podávací talíř.

PRIMA TIP: Tenhle cheesecake bude pochopitelně skvělý i bez želatinové vrstvy. Můžete ho podávat obložený čerstvým nebo přelitý lehce povařeným sezonním ovocem.

Želé cheesecake s guníndky a/nebo kytičkami  Foto: Želé cheesecake s guníndky a/nebo kytičkami; foto: L.A. CREATIVE FOOD

Článek

Nejlepší dorty Foto:

20 nejlahodnějších dortů pro každou příležitost

Příležitostí, které si zaslouží dort, je v životě naštěstí dost a dost. A je to dobře, protože receptů na ty nejúžasnější dorty je také spousta. A kdo má rád sladké, může...

Videa

reklama

reklama