Vietnamská bageta s omeletou

Doba přípravy:
Počet porcí: 2
Vietnamská bageta s omeletou  Foto:
Vietnamská bageta s omeletou
Foto: Pravá vietnamská kuchyně

Čerstvě upečená bánh mi bageta, chutná omeleta a spousta koriandru je jednoduchá a velmi chutná variace na snídani. Pro další rozměr nasypte kolečka chilli papričky do mističky s dobrou sójovou omáčkou a podrťte je spodní stranou lžíce. Ochucenou omáčkou pokapejte bagety.

Suroviny
Nakládaná zelenina:
mrkev nakrájená na tenké nudličky 2 ks
ředkev Daikon nakrájená na tenké nudličky 1/2 ks
jablečný ocet 5 lžic
cukr 5 lžic
Omeleta:
vejce, prošlehaná 2 ks
jarní cibulka nakrájená na tenká kolečka 2 ks
cukr 1/2 lžičky
špetka soli
špetka pepře
olej 1 lžička
asijská šalotka nakrájená nadrobno 2 ks
Náplň:
čerstvě upečené vietnamské nebo malé francouzské bagety 2 ks
čerstvý koriandr
chiili papričky ptačí oko (bird´s eye) nakrájené natenko
Postup
1

Nakládaná zelenina: Všechny přísady smíchejte v misce a nechte 15 minut odpočívat. Sceďte a vyždímejte rukama.

2

Omeleta: Vejce prošlehejte v misce s jarní cibulkou, cukrem, solí, pepřem a sójovou omáčkou.

3

V pánvi rozehřejte olej a krátce na něm opečte šalotku. Zalijte ochucenými vejci a rovnoměrně je rozprostřete. Opékejte několik minut, až je spodní strana omelety zlatohnědá (zvedněte okraj a podívejte se). Obraťte a opékejte z druhé strany dohněda. Odstavte a omeletu nakrájejte na proužky.

4

Náplň: Bagety podélně rozpulte a vyberte z nich střídku (dá se použít na strouhanku). Vnitřky baget potřete máslem a obložte proužky omelety, nakládanou zeleninou, koriandrem a chilli papričkou. Přiklopte a podávejte.

Vietnamská bageta s omeletou  Foto:

Vietnamská bageta s omeletou, foto: Pravá vietnamská kuchyně

Uyen Luu: Pravá vietnamská kuchyně

Pravá vietnamská kuchyně Foto:

Autorka Uyen Luu bydlí v Londýně, kde pracuje jako food stylistka pro časopisy a televizi. Kromě toho provozuje populární bytovou restauraci, vede kurzy vietnamského vaření, na kterých učí lidi z celé Evropy, a patří mezi prominentní londýnské foodbloggery. Její život se ale stále točí kolem Vietnamu a vietnamské kuchyně. Ve Vietnamu se narodila a často se tam vrací znovuobjevovat své kulinární kořeny. Většina jídel, inspirovaná hlavně tím, co vařila její maminka a babička, vám ukáže bohatost chutí a vůní vietnamských pokrmů i hravost přípravy a podávání, která je pro Vietnamce typická.

Můžete si uvařit například polévku pho, kde se horký vývar dokonale snoubí s nudlemi, saigonské letní závitky, dušené hovězí maso na badyánu, taštičky plněné kuřecím masem, smažené nudle s výhonky mungo či banánové smaženky s kokosovým krémem.

Vydává Slovart, www.slovart.cz, 144 stran, doporučená cena 399 Kč

Videa

reklama

reklama