Vepřová roláda se špenátem a smažené bramborové šišky

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Vepřová roláda se špenátem a smažené bramborové šišky Foto:
Vepřová roláda se špenátem a smažené bramborové šišky
Foto: Coolinářka

Hledáte tip na slavnostní večeři či oběd? Vzykoušejte vepřovou roládu plněnou špenátem. Jako přílohu připravte smažené bramborové šišky a pečený česnek. Vaši hosté se budou olizovat až za ušima.

Suroviny
vepřová plec 750 g
čerstvý listový špenát 1 velká mísa
pesto z medvědího česneku 2 lžíce
dijonská hořčice
sůl
brambory typu C 500 g
vejce 1 ks
cherry rajčátka 2 větvičky
žampiony 5 ks
tymián
česnek 1 palice
Postup
1

Čerstvé listy špenátu (byla ho plná mísa, hodně se smrskne) spařte vařící vodou, vymačkejte a nakrájejte. Přidejte k němu pesto z medvědího česneku a dosolte ho. Vepřovou plec si rozkrojte a rozklepejte, tak aby se dala pohodlně naplnit a zavinout do rolády. Takto připravené maso osolte a natřete dijonskou hořčicí. Na plát masa nandejte vrstvu špenátové směsi, zarolujte ho a z vrchu osolte a hojně potřete čerstvě namletým pepřem. Aby se roláda nerozpadla, zajistěte ji párátky nebo gastroprovázkem.

2

Maso nyní zprudka ze všech stran orestujte na sádle, aby se zatáhlo a dalším pečením neztratilo šťávu. Maso přendejte do pekáče, přidejte na čtvrtky nakrájené žampiony, cherry rajčata, na půl překrojenou paličku česneku, snítky tymiánu a vše trochu podlijte vodou. Zakryjte pokličkou nebo alobalem a pečte asi 90 minut při 160 stupních. Poté roládu dopékejte odkrytou na 200 stupňů, dokud nezíská zlatou barvu.

3

Před rozkrájením roládu nechte pár minut odležet. Než se dopeče roláda, připravte si bramborové těsto na šišky: Brambory typu C si uvařte ve slupce a nechte je zcela zchladnout. Pak je oloupejte, nastrouhejte najemno, přidejte vejce a hrubou mouku. Z těsta tvořte šišky a ty najednou dejte do vroucí osolené vody. Vařte je, dokud nevyplavou na hladinu. Bramborové šišky před podáváním usmažte do zlatova na sádle. Naservírujte nakrájenou roládu s pečenými cherry rajčaty, žampiony a česnekem.

Vepřová roláda se špenátem a smažené bramborové šišky Foto:

Vepřová roláda se špenátem a smažené bramborové šišky Foto:

Vepřová roláda se špenátem a smažené bramborové šišky, foto: Coolinářka

Coolinářka Foto: Coolinářka je COOL!

Svatava Vašková z Hradce Králové alias Coolinářka svůj foodblog založila na mateřské dovolené.

Jak říká, v rámci zachování zdravého rozumu, si jej našla jako únik od mateřských radostí, strastí a povinností. Vaří ráda už hodně let, ale na fotografování jídla se vrhla teprve nedávno, ale o to s větší vervou a vášní!

Její recepty zvládne každý a jsou z dostupných surovin.

Videa

reklama

reklama