Třešňový páj

Doba přípravy:
Počet porcí: 6–8
Třešňový páj Foto:
Třešňový páj
Foto: archiv Gurmet

Protože většina ingrediencí do třešňového koláče prospívá zdraví, můžete ho spořádat téměř tolik, kolik chcete.

Suroviny
Těsto:
hladká mouka 3 a 1/2 hrnku
skořice 1 a 1/2 lžičky
máslo + máslo na vymazání formy 250 g
krupicový cukr 4 lžíce
Náplň:
sladké vypeckované třešně 1 kg
skořice 3/4 lžičky
mletý zázvor 1/2 lžičky
drcený hřebíček 1 špetka
krupicový cukr 1/2 hrnku
vanilkový cukr 1 sáček
citronová šťáva 2 lžíce
kukuřičná mouka nebo škrob 2 lžičky
vejce 1 ks
moučkový cukr na posypání
Postup
1

Předehřejte troubu na 180 °C a vymažte máslem koláčovou formu.

2

TĚSTO: Prosejte do mísy mouku se skořicí, přidejte na kousky nakrájené máslo a cukr. Promněte všechny suroviny mezi prsty a vytvořte drobenku. Do ní potom přidejte asi 2–4 lžíce vody a vypracujte těsto. To rozdělte na dvě poloviny, uválejte z nich koule, zabalte je do fólie a dejte odpočinout do lednice.

3

NÁPLŇ: Zatímco těsto odpočívá, do kastrolu nasypte třešně, všechno koření, oba cukry a citronovou šťávu. Postavte na plotnu a na mírném plameni zahřívejte. Až třešně pustí vodu, odeberte jí asi ¼ hrnku a smíchejte ji s kukuřičným škrobem. Rozmíchaný škrob vraťte zpět do hrnce k třešním a míchejte, dokud se třešně nezačnou vařit. Jakmile bude směs hustá, odstavte ji z plamene a nechte vychladnout.

4

Z těsta vyválejte dvě kulaté placky. Jednu položte na dno formy, nalijte na ni třešňovou náplň a vše přikryjte druhou plackou. Těsto, které přesahuje, ořízněte a z odkrojků vytvarujte například lístečky nebo srdíčka, která přilepte k povrchu rozšlehaným vejcem. Vejcem potřete také celý povrch koláče. Těsto nezapomeňte naříznout nebo propíchat, aby během pečení mohla unikat pára. Pečte při 180 °C asi 40 minut. Koláč můžete podávat teplý i vychlazený, posypaný moučkovým cukrem.

5

Prima tip: Těsto se vám bude trhat, ale neztrácejte trpělivost, výsledek bude stát za to!

Třešňový páj Foto: archiv Gurmet

Třešňový páj, Foto: archiv Gurmet

 

Gurmet Vaše škola vaření

Gurmet - archiv II.Měsíčník Gurmet (dříve Chef Gurmán) patří mezi nejlepší tuzemské časopisy o vaření už řadu let. Jeho velkou předností jsou vlastní recepty z dostupných surovin a s dobře vysvětleným postupem (některé krok za krokem), které pro focení připravují zkušení foodstylisté. Jsou tedy prověřené a všechny opravdu fungují! Za dlouhou dobu svého trvání Gurmet disponuje velkým archivem receptů, ze kterého pro vás pravidelně vybíráme ty nejlepší!

V aktuálních vydáních Gurmetu najdete řadu rubrik s klasickými či moderními tuzemskými i zajímavými regionálními pokrmy. Kromě domácích časopis představuje také jídla ze světových kuchyní (letos odstartoval projekt Gurmet kolem světa) a nezapomíná ani na zdravou výživu nebo vaření s dětmi a pro děti. Obsah Gurmetu doplňují zajímavé informace o známých, méně známých a sezonních surovinách, gastronomických trendech, dobrých restauracích či novinkách na trhu. Nenašli jste informaci, která vás zajímá? Ptejte se, odpověď najdete v poradně. S Gurmetem můžete také vyhrát v soutěžích nebo získat odměnu za dopis či výhodné předplatné. Přihlásit se můžete rovněž na kurzy vaření, které časopis pořádá každý měsíc (více na www.igurmet.cz).

Objednejte si roční předplatné časopisu Gurmet za speciální cenu 299 Kč! Více informací najdete ZDE.

Videa

reklama

reklama