Teplý houbový salát z hlívy ústřičné

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Teplý houbový salát z hlívy ústřičné  Foto:
Teplý houbový salát z hlívy ústřičné
Foto: Marek Bartoš / Lehká kuchyně

Houbařská sezona sice už skončila, ale hlíva ústřičná naštěstí stále roste, a tak si tuto vegetariánskou lahůdku můžete dopřát kdykoliv. Salát chutná výborně samotný i jako příloha těstovin nebo k pečenému masu.

Další vybrané recepty z nové kuchařky Zdeňka Pohlreicha najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Článek

Sváteční pohoda s Prima FRESH  Foto:

Užijte si sváteční pohodu s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Nové číslo časopisu Prima FRESH plné inspirace, která vám zpříjemní sváteční čas i zimní radovánky, najdete v prodeji již od středy 16. listopadu.
Suroviny
Salát:
olivový olej 2 lžíce
hlíva ústřičná nakrájená na plátky 500 g
sůl a čerstvě namletý pepř
řapíkatý celer nakrájený na plátky 2 řapíky
mrkev nastrouhaná na plátky 1 ks
šalotka nakrájená nadrobno 1 ks
lístky bazalky 1 hrst
čerstvé oregano nasekané najemno 1 snítka
Zálivka:
sůl a čerstvě namletý pepř
Postup
1

Rozpalte větší pánev, vlijte do ní olej, vložte houby, osolte, opepřete a restujte alespoň 5 minut, až houby trochu změknou. Občas promíchejte. Přidejte tymián, bobkový list, řapíkatý celer, mrkev, šalotku a česnek a opékejte dalších 5 minut. Vsypte bylinky a 2 minuty poduste.

2

Mezitím promíchejte ocet s olejem a citronovou šťávou a dochuťte solí a pepřem. Restované houby rozdělte na talíř a přelijte zálivkou.

Teplý houbový salát z hlívy ústřičné  Foto: Teplý houbový salát z hlívy ústřičné; foto: Marek Bartoš/Lehká kuchyně

Lehká kuchyně Foto:

Lehká kuchyně

Zdeněk Pohlreich

„Celý život jsem na dietě a vlastně nevím, na jaké. Mám nadváhu prolínající se s obezitou a strašnou chuť s tím něco udělat. Nejde ale o dietu, která jednou skončí, jde o způsob, jak to vyřešit tzv. z gruntu. Rozhodl jsem se napsat knihu o rozumném jídle, bez gastronomické hysterie a zdraví nebezpečných experimentů. Lehká kuchyně je o tom, jak vařit zdravě (raději bych řekl rozumně) a se zachováním toho, co mě na gastronomii nejvíce vzrušuje a proč ji mám rád – skvělé chuti a prezentace jídla! Tyto pokrmy mohou chutnat báječně a vypadat lákavě a navíc se po nich nesvalíte na gauč, ale budete se cítit lehce!“

V nové kuchařce najdete 87 receptů. Vydává nakladatelství Sevruga, doporučená cena 399 Kč.

Knihu můžete zakoupit ZDE.

Videa

reklama

reklama