S Klárou v kuchyni: Moje poctivá bramboračka

Doba přípravy:
Počet porcí: 6
S Klárou v kuchyni: Moje poctivá bramboračka  Foto:
S Klárou v kuchyni: Moje poctivá bramboračka
Foto: Klára Michalová

Nepamatuji, že bych chodila na houby takhle brzy v červnu, ale ROSTOU! První procházka po lese a první houby v košíku... A čím nejlépe odstartovat houbařskou sezonu? No přece tou nejlepší bramboračkou :)

S Klárou v kuchyni: Moje poctivá bramboračka 2 Foto:

Loňská sezona byla pro houbaře pohromou. Já sama, i přes mnohé snahy, jsem za celý rok (!) nenašla jedinou houbu, až 26. prosince na hodobožové procházce jsem objevila pár čirůvek, které jsem si tedy musela ověřit v atlase, ale nemohla jsem je v tom lese nechat :)

Takže chápete, že mám ohromný houbařský deficit. Jakmile jsem na sociálních sítích zaregistrovala první nesmělé fotky vyfocených hřibů, musela jsem do lesa!

Momentálně rostou nejvíc kováři – hřiby s temně hnědou sametovou hlavou a červeno-žlutou nohou, která po rozkrojení okamžitě zmodrá. Krásná pevná houba s výbornou chutí, která si svou strukturu zachová i při vaření a zůstane krásně křupavá. Taky jsme našli pár holubinek a někde snad rostou i praváci :)

A tady máte recept na mojí milovanou bramboračku, plnou chutí a vůní a vůbec... Uvařte si ji :)

Suroviny
ghí (přepuštěné máslo) nebo máslo 2 lžíce
cibule 1 ks
mrkev 2 ks
řapíkatý celer 2 stonky
česnek 3 stroužky
velké čerstvé hřiby 4 ks
hladká mouka 3 lžíce
větší brambory 3 ks
voda 1,5 litru
mletý kmín 1 lžička
majoránka 2 lžičky
sůl a čerstvě namletý pepř
čerstvý libeček 1 snítka
Postup
1

Ve větším hrnci nechte rozehřát ghí nebo máslo a dosklovata na něm orestujte na kostičky nakrájenou cibuli. Pak přihoďte na půlkolečka nakrájenou mrkev, řapíkatý celer na plátky a najemno nasekaný česnek a nechte lehce zarestovat.

2

Do hrnce přidejte na silnější plátky nakrájené houby, promíchejte a nechte houby lehce změknout za občasného míchání. Směs v hrnci zasypte hladkou moukou, dobře promíchejte a poté zalijte horkou vodou z varné konvice. Opravdu pečlivě rozmíchejte a vsypte na střední kostičky nakrájené brambory.

3

Do polévky přidejte bobkové listy, mletý kmín, majoránku, muškátový květ, sůl a pepř. Přikryjte a na mírném ohni vařte asi 15 minut do změknutí mrkve a brambor.

4

Před podáváním ochutnejte a případně dosolte (brambory při vaření hodně soli natáhnou). Nakonec vmíchejte nakrájený čerstvý libeček a servírujte, nejlépe s čerstvým kváskovým chlebem.

S Klárou v kuchyni: Moje poctivá bramboračka  Foto: S Klárou v kuchyni: Moje poctivá bramboračka; foto: Klára Michalová

Chcete-li nahlédnout do mé kuchyně, sledujte mě na instagramu@primafresh, kde se s vámi dělím nejen o své recepty, ale i o spoustu dalších informací ze světa gastronomie:

Fresh instagram - koláž Foto:

Klára - podpis Foto:

 

 

Videa

reklama

reklama