Piškotová roláda s něžnými květy

Doba přípravy:
Počet porcí: 6
Piškotová roláda s něžnými květy  Foto:
Piškotová roláda s něžnými květy
Foto: David Turecký / Květinová kuchařka

Vůně a chuť fialek je jemná, ale přesto výrazná, zvlášť pokud ji zkombinujete s nadýchaným piškotem a lehkým krémem.

Suroviny
pískový cukr 150 g
vejce 5 ks
holandské kakao 2 lžíce
česrtvé fialky 50–70 g
cukr moučka do šlehačky a na ozdobu podle chuti
Postup
1

Zapněte troubu na 200 °C a nechte předehřívat.

2

Vejce ušlehejte s cukrem a s kakaem do pěny a opatrně vmíchejte mouku. Vyložte plech pečicím papírem, rozprostřete na něj těsto a lehce rozhrňte, aby vznikl pravidelný čtverec nebo obdélník.

3

Pečte zprudka asi 5 minut. Vysoká teplota je důležitá, aby těsto rychle vyběhlo a bylo vláčné. Budoucí roládu vytáhněte z trouby, jakmile bude na povrchu lehce růžová. Při delším pečení ztvrdne a špatně se roluje. Teplou placku zarolujte i s pečicím papírem, zabalte do vlhké utěrky a nechte vychladnout.

4

Šlehačku lehce oslaďte a vyšlehejte dotuha. Když se ale rozhodnete vynechat cukr, lépe vynikne subtilní chuť fialek.

5

Rozmotejte korpus, potřete jej šlehačkou a rovnoměrně posypte většinou fialek. Něco si odložte na ozdobu. Opětovně srolujte a nechte vychladnout v lednici. Před podáváním ozdobte zbylými květy, případně posypte moučkovým cukrem.

Piškotová roláda s něžnými květy  Foto:

Piškotová roláda s něžnými květy violky vonné a kulturní třešně, foto David Turecký / Květinová kuchařka

Květinová kuchařka – jedlé kvítí a býlí na vaření i zdobení

Květinová kuchařka Foto:

Jana Vlková

Objevte nové chutě a vůně prostřednictvím jedinečných receptů s jedlým kvítím a býlím, které váš talíř promění v malířské plátno plné lákavých barev a tvarů.

Sběr květů bude díky věrným ilustracím herbáře, který je spolu s receptovou částí přehledně rozdělen do čtyř ročních období kytkožrouta, procházkou nejen růžovým sadem.

Kniha Jany Vlkové vám poradí, kam a kdy se na lov kvítí vydat, čím se vyzbrojit nebo jakým místům a rostlinám se naopak vyhnout; obsahuje 99 rostlinných druhů, zajímavé informace i tipy a také recepty na výtečné polévky, saláty, hlavní jídla či sladkosti. Sbírání a následné zpracování darů přírody, to není jen radost z neotřelých pokrmů, ale i cesta k vnitřnímu klidu, pohodě a vyrovnanosti.

Foto receptů: David Turecký, Ilustrace herbáře: Pavla Dvorská

Nakladatelství Smart Press, k dostání na www.smartpress.cz za 449 Kč

Další báječné recepty z Květinové kuchařky najdete v jarním čísle časopisu Prima FRESH, které je právě v prodeji:

Článek

Prima FRESH jaro 2015  Foto:

Přivítejte jaro s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Jaro se nezadržitelně blíží a všichni milovníci jídla nedočkavě vyhlížejí úrodu čerstvých dobrot. Nejinak je tomu u nás v redakci, proto jsme pro vás připravili nové číslo...


Videa

reklama

reklama