Suroviny
- houska 1 ks
- plnotučné mléko 100 ml
- mleté telecí maso 600 g
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- vejce 1 ks
- česnek 1 stroužek
- rostlinný olej 3 lžíce
- cibule 2 ks
- suché bílé víno 100 ml
- smetana ke šlehání 200 ml
- mrkev 200 g
Bramborová kaše
- brambory 500 g
- sůl
- máslo 80 g
- plnotučné mléko 100 ml

Postup přípravy
- Housku nakrájejte na kousky, zalijte mlékem a nechte chvíli odležet. Maso smíchejte se solí, pepřem a houskou vymačkanou od mléka. Přidejte vejce, česnek nakrájený najemno a vše dobře promíchejte.
- Z masové směsi vytvarujte menší placičky, které zvolna opečte na pánvi na oleji. Když je maso hnědé, přidejte očištěnou cibuli nakrájenou na proužky. Krátce opečte a pak podlijte vínem. Přiveďte k varu, přilijte smetanu a přidejte na kolečka nakrájenou mrkev. Společně vařte cca 15 minut, dokud mrkev nezměkne.
- Brambory očistěte, nakrájejte na menší kousky a uvařte v osolené vodě doměkka. Přidejte máslo, sůl a mléko. Vyšlehejte dohladka. Hotovou kaši podávejte s masem a omáčkou.

Frikadely v cibulové omáčce s bramborovou kaší Zdroj: Kulinární studio MAFRA / Imagefood BM / Profimedia
Vyzkoušejte také tradiční české karbanátky podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Šťavnaté karbanátky jako od babičky s bramborovo-mrkvovým pyré