Olomoucké tvarůžky a zrající sýry naložené v pivě

Doba přípravy:
Počet porcí: 1 sklenice
Olomoucké tvarůžky a zrající sýry naložené v pivě  Foto:
Olomoucké tvarůžky a zrající sýry naložené v pivě
Foto: David Turecký pro Naložto

V leckteré domácnosti syrečky rozdělují partnery a mají zákaz vstupu do lednice. Vyřešte dilema pivních sýrů šalamounsky – zalijte je dalším pivem a zavřete do dobře těsnící sklenice.

Ta se dá z lednice odnést třeba na balkón, nebo úplně pryč z domu – někam, kde se najde parťák s podobnou vášní pro pivní sýry. Nikdo pak nemusí ohrnovat nos nad úchvatnou vůní zralého sýra a karamelových tónů, které mu přidalo tmavé pivo.

Suroviny
zrající pivní sýr 2 balení
velká cibule 1 ks
nakládané beraní rohy 6 ks
prorostlé uzené maso 50 g
sušená rajčata 3 ks
nakládaná červená kapie 4 lžíce
celé nové koření 1 lžička
mletá sladká paprika
sůl
kajenský pepř 1/2 lžičky
černé pivo 150 ml
rostlinný olej 150 ml
Navíc:
sklenice s klipsem o objemu 1 litr
Postup
1

Pivní sýr nakrájejte na silnější plátky, s tvarůžky nedělejte nic. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka, uzené na kostičky. Beraní roh podélně překrojte. Sýry vkládejte střídavě do sklenice spolu beraními rohy, cibulí, sušenými rajčaty a kapií. Nezapomeňte každou vrstvu proložit uzeným. Zasypávejte novým kořením a sladkou paprikou.

2

Zalijte nálevem z piva s olejem, solí a kajenským pepřem. Sýry zalijte 2 cm pod okraj a řádně uzavřete (není nad dobře těsnící sklenici pro klid v domácnosti).

3

Nechte řádně rozležet 2 dny v pokojové teplotě a následně schovejte před chtivými zraky do lednice. Před podáváním varujte útlocitné jedince, ať vyklidí prostor.

Olomoucké tvarůžky a zrající sýry naložené v pivě  Foto: Olomoucké tvarůžky a zrající sýry naložené v pivě; foto: David Turecký pro Naložto

NALOŽ TO – KUJME PI(C)KLE V KUCHYNI

Naložto Foto:

Daniela Turecká

Vášni nakládání propadla před dvěma lety a od té doby plní sklenicemi se slanými chuťovkami spíže vlastní rodiny i přátel. Z původní záliby se časem vyvinul větší projekt s e-shopem vhodných sklenic a doplňků k nakládání a unikátní kuchařka Nalož to, která se jako jediná věnuje nakládání sýrů, zeleniny a nejrůznějších specialit do sklenic.

Daniela pracuje jako produkční a dekor stylistka při focení, a tak se na vzniku kuchařky podílela od začátku do konce, všechna jídla sama připravila i nazdobila na focení, kterého se ujal její manžel – známý fotograf jídla a osobností David Turecký. Z jejich společné vášně pro nakládané dobroty se zrodila kuchařka plná lahůdek ve skle, kterými potěšíte sebe, své blízké i přátele a které především poslouží jako perfektní dárky pro všechny příležitosti.

A pokud byste se náhodou rozhodli s nakládáním na chvíli přestat, Daniela vám ukáže, jak kreativně lze prázdné sklenice využít.

Vydává Došel karamel s. r. o., kniha stojí 299 Kč, více na www.naloz-to.cz

Videa

reklama

reklama