Hovězí tajine s medem a švestkami a petrželový kuskus

Doba přípravy:
Hovězí tajine s medem a švestkami a petrželový kuskus Foto:
Hovězí tajine s medem a švestkami a petrželový kuskus
Foto: All

Voňavou směs masa doplňte o petrželový kuskus: je ideální přílohou k již dost syté večeři.

Suroviny
hovězí krk nebo kližka 600-800 g
velká cibule 1 ks
česnek 5 stroužků
mrkev 3 ks
olivový olej 4 lžíce
celý římský kmín 1 lžička
mletý koriandr 2 lžičky
mletý zázvor 1 lžička
mletá skořice 1 lžička
špetka mleté kurkumy
mletá sladká paprika 1 lžička
několik nitek šafárnu
sůl a čerstvě mletý pepř
čerstvá nebo zavařená oloupaná rajčata 5 ks
hovězí vývar nebo voda asi 400 ml
sušené švestky bez pecek 12 ks
celé loupané mandle 50 g
med 1–3 lžíce
hrst listů čerstvého koriandru
hrst listů hladkolisté petržele
Kuskus:
celozrnný kuskus 250 g
rozinky 2 lžíce
sůl
špetka mleté skořice
mletý koriandr 1 lžička
zředěný vývar 250–300 ml
olivový olej 2 lžíce
citronová šťáva a trocha nastrouhané kůry 1 lžíce
hladkolistá petrželka 1 velký svazek
malá hrst listů čerstvé máty
Postup
1

Maso nakrájejte na větší kusy. Cibuli, česnek a mrkev oloupejte a nakrájejte na plátky, mrkev na kolečka. V nádobě tajine nebo v keramickém či litinovém kastrolu rozehřejte olej a nechte na něm zesklovatět nakrájenou cibuli a česnek. Přidejte kousky masa, osmahněte je ze všech stran a vsypte mrkev. Opékejte zhruba 3 minuty, aby se mrkev trochu osmahla a zabarvila. Přidejte římský kmín a asi minutu ho za stálého míchání nechte rozvonět. Pak přisypte všechno zbývající koření, osolte, opepřete a ještě vše krátce opékejte.

2

Přidejte spařená, oloupaná a nasekaná rajčata (nebo použijte konzervovaná), zalijte vývarem, vmíchejte mandle, pokrájené sušené švestky a lžíci medu. Přiklopte a duste zvolna na mírném plameni 2,5–3 hodiny, až bude maso zcela měkké.

3

Potom tajine ochutnejte a dolaďte medem. Máte-li rádi výraznější kořenité chutě, přidejte i trochu koření, které jste použili na začátku. Pak vše ještě krátce prohřejte, než stáhnete tajine z ohně.

4

Nakonec nasekejte listy koriandru a petržele a polovinu jich vmíchejte do tajine. Podávejte s kuskusem ozdobené zbývajícím koriandrem a petrželí.

5

Petrželový kuskus: Přiveďte k varu vývar nebo dejte vařit vodu. Kuskus ve větší a širší míse promíchejte s kořením a předem propláchnutými a okapanými rozinkami. Zalijte ho stejným množstvím vroucího vývaru nebo vody, přikryjte a nechte stát, dokud se tekutina zcela nevstřebá, trvá to asi 10 minut.

6

Mezitím otrhejte listy petrželky a nasekejte je najemno, ale ne úplně nadrobno. Stejně nasekejte i mátové listy.

7

Hotový kuskus načechrejte vidličkou a promíchejte s olivovým olejem. Dochuťte citronovou šťávou, kůrou a podle potřeby dosolte. Nakonec kuskus promíchejte s nasekanou hladkolistou petrželí a mátou.

Hovězí tajine s medem a švestkami a petrželový kuskus 2 Foto: Hovězí tajine s medem a švestkami a petrželový kuskus; foto: Silvie Kolevová/Jídlo jako vášeň

Karolína, domácí kuchařka – JÍDLO JAKO VÁŠEŇ

Karolína Kamberská

Jídlo jako vášeň Foto:

Třetí kniha gastronomické novinářky a televizní kuchařky Karolíny Kamberské navazuje na předchozí velmi úspěšné tituly Karolína, domácí kuchařka a Štěstí z kuchyně i na oblíbený televizní pořad o vaření na TV Prima. Autorka v nové knize s nadsázkou přiznává, že možná jídlu přikládá moc velký význam – ale považuje zkrátka za velmi blahodárné udělat si na jídlo čas a uprostřed stolu zapálit svíčku.

V tomto svém přístupu k jídlu cítí Karolína spřízněnost se Středomořím, proto právě tam hledala inspiraci pro řadu receptů. Kromě toho kniha nabízí nápady, jak pohostit větší společnost přátel či partu malých děti - zkrátka každého, s kým se čtenář chce o svou lásku k jídlu podělit.

Kniha obsahuje jak všechny recepty z nové podzimní řady pořadu Karolína, domácí kuchařka, tak recepty vytvořené pouze pro tuto knihu. Stejně jako u předchozích Karolíniných kuchařek je každý recept doplněn krásnou barevnou fotografií od Silvie Kolevové a také praktickými tipy, díky kterým jídlo snadno uvaří i začínající kuchaři. Čtenáři se opět mohou těšit i na Karolíniny postřehy a vzpomínky, které se vážou k jednotlivým jídlům.

Kniha vychází začátkem listopadu 2016.

Videa

reklama

reklama

\n