Domácí gnocchi s rajčatovou omáčkou

Doba přípravy:
Počet porcí: 3
Domácí gnocchi s rajčatovou omáčkou  Foto:
Domácí gnocchi s rajčatovou omáčkou
Foto: FOODLOVER.CZ

Hledám rychlá, ale zároveň dobrá jídla. V časovém presu si dokážu odpustit ledacos, rozhodně ne ale oběd nebo večeři. Gnocchi jsou ve své podstatě bleskové jídlo, jen po nich zůstane nádobí na uklízení.

I jednoduché jídlo se promění v luxusní pokrm, pokud ho naservírujete na krásném nádobí. Jak můžete získat tento elegantní servis od Jamieho Olivera, zjistíte v článku:

Článek

Kolekce nádobí Waves od Jamieho Olivera  Foto:

Stylový brunch s designovým nádobím od Jamieho Olivera

Chcete s přáteli či rodinou oslavit nějaký významný okamžik? Uspořádejte oslavu u sebe doma a připravte vašim blízkým nezapomenutelnou hostinu. Aby vámi připravené...

Suroviny
Noky:
brambory 600 g
vejce 1 ks
hladká mouka + na posypání 100 g
sůl
Na omáčku:
sekaná rajčata 1 plechovka
pár cherry rajčátek
olivový olej 2 lžíce
česnek 2 stroužky
menší cibule 1 ks
třtinový cukr 1 lžíce
trochu plnotučné smetany na zjemnění omáčky
rukola
Postup
1

Brambory si předvařte v celku, podle velikosti asi 10–15 minut. Vevnitř musí zůstat ještě trošku tuhé. Ještě horké brambory oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle nebo prolisujte v lisu na brambory. Důležité je postupovat opravdu rychle než vychladnou. Přidejte dostatek soli, mouku a vejce. Rukou vše v míse zpracujte a vyklopte na pomoučněný vál. Celá akce musí být blesková, dlouhé propracování těstu škodí, postupně řídne a lepí se vám na ruce. S noky je to totiž jako s bramborovými knedlíky, čím je těsto studenější a déle ho necháváte na vzduchu, tím víc řídne a lepí se, přidáváním mouky se to ale nevyřeší. Až těsto drží pohromadě, rozdělte ho na 4 části, z každé vytvarujte dlouhý váleček, rozkrájejte nožem na kousky dlouhé asi 1 centimetr. Každý nok obalte v mouce, můžete v něm také udělat rýhu vidličkou po celém jeho obvodu.

2

Noky vařte v osolené vodě jen chviličku (asi 3 minuty), než vyplavou na povrch.

3

Omáčku připravte tak, že v hluboké pánvi nechte rozpálit 2 lžíce oleje, přidejte nadrobno pokrájenou cibulku. Restujte cibulku, až zesklovatí, potom přidejte na plátky nakrájený česnek a pár cherry rajčátek a rajčata z plechovky. Vše nechte na mírnějším plameni probublávat cca. 15 minut, vidličkou čas od času rozmáčkněte cherry rajčátka. Nakonec vše dochuťte solí, pepřem, lžící třtinového cukru, čerstvou bazalkou a jedním rozetřeným stroužkem česneku. Kdo má rád jemnější a krémovější omáčky, může zjemnit kapkou smetany ke šlehání.

4

Dozdobte rukolou a parmezánem.

5

Můj tip: Noky můžete podávat taky se špenátem a ricottou nebo v sýrové omáčce. Mám ráda všechny varianty.

Domácí gnocchi s rajčatovou omáčkou  Foto: FOODLOVER.CZ

Domácí gnocchi s rajčatovou omáčkou , Foto: FOODLOVER.CZ

 

FoodloverKdo je Foodlover.cz ?

Jmenuju se Tereza Sychrová a můj blog vznikl v létě roku 2012 z čisté lásky k jídlu, vášně k vaření a potřeby seberealizace jinde než ve škole a v práci.

Foodlover.cz jsem především já – od malička velká milovnice jídla a všeho, co s jídlem souvisí, mimo to v posledních letech také milovnice cestování, studentka práv, asistentka v advokátní kanceláři, nenapravitelný nervák, perfekcionista a rozená pečovatelka o své blízké. Všechno se vším souvisí, a tak tyhle moje vlastnosti zároveň hodně utvářejí i podobu blogu.

Videa

reklama

reklama