Cibulkový smetanový koláč

Doba přípravy:
Počet porcí: 4–6
Cibulkový smetanový koláč  Foto:
Cibulkový smetanový koláč
Foto: L.A. CREATIVE FOOD

Dá se jíst teplý, studený i ohřívaný, samostatně i jako součást snídaňového stolu. Je nabitý sytivými přísadami, přesto lehký a elegantní. Taková snídaně u Tiffanyho…

 

Článek

Tymiánový quiche s cibulí na víně a medu Foto:

23 báječných receptů na quiche a slané koláče

Původem francouzské slané koláče jsou oblíbené nejen ve své domovině. Ideální jídlo na večírek, dětské párty nebo na piknik má mnoho variant, s kterými se dá úspěšně...
Suroviny
středně velká vejce 3 ks
žloutky 3 ks
kvalitní uzený sýr 150 g
dijonská hořčice 1,5 lžíce
jarní cibulka 1 svazek
mandlové lupínky 50 g
sůl a čerstvě namletý pepř
Těsto:
hladká mouka 185 g + na poprášení
studené máslo 115 g
velká špetka cukru
sůl 1/2 lžičky
Postup
1

Na těsto dejte mouku, cukr a sůl do mísy a nastrouhejte k nim máslo. Prsty propracujte, až vznikne směs podobná drobence. Příliš ji nezpracovávejte, těsto by bylo tuhé. Tyto přísady můžete také zpracovat v robotu krátkými pulzy opět na drobenku. Pak v míse spojte se 70 ml studené vody, kterou přidávejte po částech, až se začne drobenka spojovat do pevné koule. Zabalte ji do fólie a dejte do chladu na nejméně půl hodiny.

2

Troubu předehřejte na 180 °C. Koláčovou formu o průměru 23 cm lehce vymažte máslem. Těsto vyndejte z ledničky a nechte chvilku povolit. Na moukou poprášené ploše ho pak za častého obracení rozválejte na výšku zhruba 3 mm a vyložte jím připravenou formu. Okolo dna těsto dobře přitiskněte a přečnívající těsto odstraňte. Formu s těstem pak dejte na 5 až 10 minut do ledničky.

3

Dno těsta propíchejte vidličkou, položte na něj kus papíru na pečení a vsypte suché fazole. Vložte do trouby a korpus předpékejte 15 až 20 minut. Opatrně vyjměte papír s fazolemi a korpus vraťte ještě na asi 5 minut do trouby, až získá rovnoměrnou světle zlatou barvu.

4

Na náplň nakrájejte sýr na plátky, cibulku očistěte a rozkrájejte na malé kousky. Mandlové lupínky nasucho opražte. Smetanu, vejce a žloutky promíchejte v míse se špetkou soli a pepře.

5

Dno korpusu potřete hořčicí, poklaďte plátky sýra a posypte cibulkami a mandlovými lupínky. Pak vlijte smetanovou náplň. Teplotu trouby snižte na 170 °C, vložte koláč a pečte ho ještě 30 až 35 minut, až bude zlatohnědý a náplň se usadí.

Cibulkový smetanový koláč  Foto: Cibulkový smetanový koláč; foto: L.A. CREATIVE FOOD

Videa

reklama

reklama