Červená čočka se zeleninou v rajské omáčce

Doba přípravy:
Počet porcí: 4–5
Červená čočka se zeleninou v rajské omáčce Foto:
Červená čočka se zeleninou v rajské omáčce
Foto: Nová biokuchařka Hanky Zemanové

Loupaná červená čočka je nejlépe stravitelná luštěnina a není nutné ji předem máčet. Je to ideální potravina, kterou můžete ozdravit jídelníček a jednou či dvakrát týdně ji použít.

Nejjednodušší je přidat ji k základu zeleninové polévky jako zavářku. Červená čočka je uvařená během 15 minut, rozpadá se na kaši, a tím polévku skvěle zahustí. Díky přidané čočce máte plnohodnotnou večeři s rostlinnými bílkovinami a dostatkem vlákniny. Červená čočka navíc obsahuje vitaminy skupiny B a kyselinu listovou. Kromě polévek a pomazánek se z ní dělají tradiční indické dály, luštěninové kořeněné kaše.

Suroviny
cibule 2 ks (cca 100 g)
mrkev 5 ks (cca 300 g)
menší celer 1 ks (cca 200 g)
loupaná červená čočka 100 g
rajčatový protlak + voda 100 g + 500 ml (nebo 500 ml passaty)
nové koření 5–10 kuliček
celý pepř 5–10 kuliček
mletá skořice 1 lžička
sůl 1–2 lžičky
obilný bio sirup (rýžový nebo pšeničný) 2 lžičky
na dochucení pepř, případně sůl či sirup
instantní bio kukuřičná polenta 250 g
Postup
1

Čočku promyjte a nechte okapat na cedníku.

2

Cibuli, mrkev a celer nakrájejte na větší kusy, cibuli na měsíčky, mrkev a celer na špalíčky nebo šikmé plátky a vše orestujte na oleji.

3

Přidejte čočku a koření a společně opékejte pár minut dozlatova. Zalijte protlakem s vodou nebo passatou a vařte pod pokličkou za občasného míchání cca 20–25 minut.

4

Dochuťte dle potřeby a podávejte samotné, s chlebem, těstovinami, obilnými plackami nebo polentou.

5

Polentu uvařte z 250 g instantní bio kukuřičné polenty a 1 litru vody.

Červená čočka se zeleninou v rajské omáčce 2 Foto: Červená čočka se zeleninou v rajské omáčce; foto: Nová biokuchařka Hanky Zemanové

NOVÁ BIOKUCHAŘKA HANKY ZEMANOVÉ

Nová biokuchařka Hanky Zemanové Foto:

První vydání Biokuchařky v roce 2005 působilo jako zjevení. Hanka Zemanová v ní používala spoustu zeleniny a relativně neznámých surovin, představovala biopokrmy a převážně bezmasá jídla. Poté napsala další velmi úspěšnou knihu Bioabecedář Hanky Zemanové, ve kterém filozofii bio vysvětlila pěkně zeširoka i do hloubky.

Po deseti letech přichází na trh s novou Biokuchařkou, kterou kompletně přepracovala. Obsahuje aktuální informace o biopotravinách, nových výživových trendech i ekologickém zemědělství. Přináší inspiraci na zdravý život pro každý den. Prozradí vám, kam se za tu dobu ve výživě sama posunula a co doma ráda vaří. S pomocí odborníků hodnotí objektivně nové trendy ve výživě (např. raw, bezlepkovou stravu, superpotraviny apod.) a poradí, jak se v nich vyznat a jak si udělat vlastní názor. Nezapomíná ani na zajímavé ekofarmáře a významné ekologické projekty. A protože dává přednost vegetariánským pokrmům, k tvorbě masových receptů přizvala vynikajícího šéfkuchaře Davida Šaška, člena Aliance výživových poradců.

Výsledkem je krásná kniha s 80 novými recepty a působivými fotografiemi.

Vydává Smart Press, www.smartpress.cz

Videa

reklama

reklama

\n