Bezlepková bramboračka se sušenými houbami

Doba přípravy:
Počet porcí: 5
Bezlepková bramboračka se sušenými houbami Foto:
Bezlepková bramboračka se sušenými houbami
Foto: Darina Křivánková

Letošní sezona byla na lesní houby velmi štědrá, a pokud patříte mezi houbaře, určitě vám doma nechybí zásoba sušených hub. Připravte si z nich bramboračku podle Martina Škody – je zahuštěná pohankovými vločkami, a proto vhodná i pro bezlepkovou dietu.

Kulinární pořad Hrdina kuchyně sledujte každou sobotu na Primě!

Suroviny
mrkev 2 ks
brambory 4–5 ks
malý celer 1/2 ks
větší cibule 1 ks
drůbeží vývar 1,2 l
česnek 3–4 stroužky
sůl a čerstvě namletý pepř
sádlo 80 g
drcený kmín 1 špetka
pohankové vločky 2 hrsti
sušená majoránka 1 lžička
hladkolistá petržel
pečivo k podávání
Postup
1

Houby na chvíli namočte do horké vody. Ve větším hrnci nechte rozpustit sádlo, přijdete na větší kousky nakrájenou a oloupanou mrkev, petržel a celer. Vše chvíli restujte, až se zelenina začne zbarvovat dozlatova, poté přidejte jemně nasekanou cibulku a nechte ji zesklovatět. Následně přidejte kmín a namočené houby. Polévku osolte, opepřete, přilijte vývar a přidejte na větší kousky nakrájené brambory. Polévku při nízké teplotě vařte asi 15 minut, aby se brambory nerozvařily.

2

Přisypte vločky a polévku ještě asi 5 minut povařte, aby se zahustila. Nakonec přidejte utřený česnek, mezi rukama promnutou majoránku a dochuťte podle potřeby.

3

Polévku nalijte do talířů, přidejte nasekanou petrželku a podávejte s kouskem chleba.

Článek

Sedlácká bramboračka Foto:

Nejlepší recepty na oblíbené české a moravské tradiční polévky

Když dojde řeč na ryze české a moravské polévky, dají se rozdělit na dva hlavní tábory. Na jedné straně stojí masové vývary, v kterých jsme opravdoví mistři :) A na druhé...
Videa

reklama

reklama