Asijská knedlíčková polévka

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Asijská knedlíčková polévka Foto:
Asijská knedlíčková polévka
Foto: Kitchen Story

Další polévka do sbírky, tentokrát asijská s poctivými knedlíčky! :)

Suroviny
Vývar
hovězí vývar 1 a 1/2 l
šalotka 1 ks
zázvor 1 cm
menší chilli paprička 1/2 ks
citronová tráva 1 ks
česnek 2 stroužky
černý kardamom 1 ks
badyán 1 ks
celá skořice 1 ks
rybí omáčka 2–3 lžíce
arašídový olej 1 lžíce
Knedlíčky:
mleté hovězí maso 125 g
mleté vepřové maso 125 g
šalotka 1 ks
zázvor 1/2 cm
česnek 1 ks
menší hrst stonků z koriandru
rybí omáčka 1/2 lžíce
citronová tráva 1 ks
vejce 1 ks
špetka soli
arašídový olej
K servírování:
hrst hráškových lusků
hrst thajské bazalky
hrst koriandru
chilli
limetka 1 ks
rýžové nudle
Postup
1

Hrnec rozpalte na sporáku a na lžíci arašídového oleje orestujte nadrobno nakrájenou šalotku, zázvor, chilli, citronovou trávu a po chvíli přidejte nasekaný česnek, kardamom, skořici a badyán. Všechno se v rozpáleném hrnci pěkně rozvoní. Česnek má tendenci rychle se spálit, proto ho kontrolujte a jakmile bude mít zlatavou barvu zalijte vše hovězím vývarem a přidejte rybí omáčku, která v asijské kuchyni nahrazuje sůl. Polévku přiveďte k varu, stáhněte plamen a nechte probublávat.

2

V misce vytvořte ochucenou směs pro knedlíčky. Mleté maso smíchejte společně s nadrobno nakrájenou šalotkou, česnekem, zázvorem, chilli, citronovou trávou, koriandrové stonky a duchuťte sójovou a rybí omáčkou. Aby knedlíčky držely pohromadě, zamíchejte do směsi celé vajíčko a dobře promíchejte. V této fázi rozpalte pánev a orestujte kousek masové směsi, abyste věděli, jestli je vše dostatečně dochucené. Pokud jste spokojení, vytvořte knedlíčky, které opečete na arašídovém oleji ze všech stran. Hotové knedlíčky dejte na papírový ubrousek, abyste je zbavili přebytečného tuku.

3

Hotové knedlíčky přidejte do vývaru a nechte pomalu vařit 15–20 minut. Knedlíčky se dostatečně provaří a vývar díky nim dostane daleko silnější chuť. Může se stát, že na hladině vývaru budete mít pěnu, tu je lepší v průběhu několikrát posbírat, ať máte vývar krásně čistý.

4

Uvařte rýžové nudle podle návodu na obalu.

5

Než se nudle uvaří, očistěte hráškové lusky a nakrájejte je na 1/2cm plátky. Thajskou bazalku, koriandr a chilli nakrájejte na menší kousky. Limetky překrojte na měsíčky a všechno takto připravené dejte na talířek, aby si každý mohl dát do polévky, kolik bude chtít.

6

Uvařené nudle dejte do misky a zalijte horkým vývarem s asijskými knedlíčky. Nakonec si každý sám u stolu může dát bylinek kolik jen bude chtít a dochutí si limetkovou šťávou sám podle sebe. Přece jen každý má rád jinak kyselejší nebo pálivější polévku :)

Asijská knedlíčková polévka 2 Foto: Asijská knedlíčková polévka; foto: Kitchen Story

KITCHEN STORY

KitchenStory.cz Foto:

… aneb manželé v kuchyni!

Ze začátku to bylo vaření pro pár přátel a rodinu, ale pak se z toho stalo něco víc. Jirka a Marika se rozhodli, že se se svými každodenními zážitky, zkušenostmi a postřehy z kuchyně chtějí podělit a tak vznikl food blog KITCHEN STORY, kterému věnují každičkou volnou chvilku. Jejich obrovská výhoda je v tom, že jsou na to dva.  

Marika má ráda jednoduchou kuchyni o pár ingrediencích, která nezabere moc času a také zastává úlohu fotografa a stylisty. Jirka má radši větší výzvy, a proto se často pouští do složitějších receptů, navštěvuje kurzy vaření a různé kulinářské soutěže. Skloubením svých vlastností dokážou blogu propůjčit daleko rozmanitější pohled na život v kuchyni i mimo něj.

Videa

reklama

reklama