Cibulový dip
- máslo 3 lžíce
- cibule 2–3 ks
- cibulový prášek 1/2 lžičky
- kajenský pepř (nebo mletá sladká paprika) 1/4 lžičky
- čerstvý sýr 120 g
- majonéza 1/4 hrnku
- zakysaná smetana (nebo řecký jogurt) 1/2 hrnku
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Játra
- kuřecí játra 500 g
- podmáslí 1 a 1/2 hrnku
- hladká mouka 1 hrnek
- panko strouhanka 1 hrnek
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- řepkový olej (na smažení)

Postup přípravy
- Nejprve připravte dip. Na pánvi při střední teplotě rozehřejte máslo. Přidejte očištěnou cibuli nakrájenou nadrobno, cibulový prášek, kajenský pepř, sůl a pepř. Za stálého míchání smažte 5 minut. Poté snižte teplotu a za občasného míchání restujte 20 až 25 minut, až cibule zezlátne a zkaramelizuje. Odstavte ze sporáku a nechte vychladnout.
- K cibuli přidejte krémový čerstvý sýr, majonézu, zakysanou smetanu a důkladně promíchejte. Vložte do chladničky alespoň na 2 hodiny, aby se chutě rozvinuly, nebo ještě lépe přes noc.
- Připravte játra. Očistěte je, vložte do cedníku a propláchněte je studenou vodou, poté je nechte odkapat a osušte je papírovými utěrkami. Dochuťte solí a pepřem.
- Polovinu podmáslí nalijte do středně velké mísy. Přidejte kuřecí játra a jemně je promíchejte, aby se obalila v podmáslí. Mísu vložte na 30 minut až hodinu do chladničky. Zbylé podmáslí, mouku a panko strouhanku dejte do tří misek nebo mělkých talířů.
- Každé kuřecí játro jemně napíchněte vidličkou, namočte do podmáslí a obalte v mouce. Podruhé je namočte do podmáslí a obalte ve strouhance.
- Na pánvi rozehřejte olej na středně vysokou teplotu. Obalená kuřecí játra opékejte asi 3 minuty, dokud zespodu nezezlátnou, poté je obraťte a opékejte další 3 minuty z druhé strany.
- Dozlatova osmažená játra vyjměte děrovanou lžící a položte je na papírové utěrky, čímž odstraníte přebytečný olej. Ihned podávejte s cibulovým dipem a oblíbenou přílohou – rýží, bramborovou kaší či dušenou zeleninou. My jsme k nim udělali cuketové špagety.
Vyzkoušejte také špíz z kuřecích jater se slaninou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Špíz z kuřecích jater se slaninou podle Zdeňka Pohlreicha