Inna Valoušková

Kořeněné semínkové krekry - zdravé, křupavé a lahodné

Moje hodnocení
2x

Milujete krekry a rádi byste si upekli vlastní? Není problém, máme pro vás skvělý a hlavně jednoduchý recept! Základem jsou semínka, na kterých to celé stojí. Nechybí ale ani vhodné koření, které krekry krásně ovoní.

35 porcí
90 minut

Suroviny

  • semínka (60 g slunečnicových, 60 g sezamu, 80 g lnu, 60 g semínek tykve, 40 g chia) 300 g
  • žitná mouka 70 g
  • kvásek 1 lžíce
  • med 1 lžíce
  • sůl 1 lžička
  • olivový olej 1 lžička
  • voda 250 g
  • směs koření (římský kmín, kurkuma, koriandr, fenykl, chilli, zázvor) 1 lžička

Postup přípravy:

  1. Do mísy nasypte veškerá semínka, přidejte vodu s kváskem, mouku, med, olej, sůl a koření a lžící vše pořádně promíchejte. Vznikne poměrně řídké těsto, které přikryjte utěrkou a nechte na lince stát půl hodiny.
  2. Troubu předehřejte na 150 °C. Dva plechy vyložte pečicím papírem.
  3. Těsto rozdělte na dva plechy a za pomoci dlouhého nože nebo stěrky rozetřete na tenkou vrstvu, ale opravdu tenkou a pokud možno na stejnoměrnou tloušťku.
  4. Pomocí nože těsto nakrájejte na malé čtverečky. Plechy dejte do předehřáté trouby na 150 °C a pečte zhruba půl hodiny. Plechy vyndejte z trouby a nechte úplně zchladnout.
  5. Poté opatrně krekry otočte, aby pečicí papír byl nahoře, a opatrně sundejte (občas se přilepí).
  6. Pokud se vám krekry zdají měkké, dejte je volně na plech a ještě do trouby na zhruba 5 minut.

Chcete si připravit další skvělou chuťovku k vínu? Upečte si focacciu podle videoreceptu:

Kompletní recept najdete ZDE: Focaccia

Nebo tu máte další recepty na zajímavé krekry a tyčinky:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Inna Valoušková

Garden and kitchen Inna Valoušková

Autorka blogu Garden & kitchen pěstuje na své zahradě téměř všechnu zeleninu a pak z ní vaří pro rodinu a přátele nápadité recepty tradičního i zcela fantazijního střihu. „Mojí největší zálibou je vymýšlet skvělá jídla, ve kterých využiji sezonní zeleninu. Spontánnost a jednoduchost je při vaření a pečení moje hlavní motto,“ popisuje. Z této vášně a úspěchu blogu napsala první kuchařku Rok s Garden & kitchen, druhý díl vznikl jako odpověď na častý dotaz fanoušků a čtenářů blogu: A co bude dál? V knize najdete mnoho lahodných pokrmů, které si můžete uvařit po příchodu z práce i o víkendu, krásné fotky zahrady a jejích zvířecích obyvatel, a hlavně pestrou paletu zeleniny. Inna vás přesvědčí, že pěstovat si zeleninu a pak ji všechnu sníst, je vlastně docela snadné.

www.gkshop.cz


Přečtěte si také

Recepty