Růžová vína a střiky z něj jsou hitem léta. Co si k nim dát dobrého?

Dlouho byla tak trochu v pozadí červených a bílých variant, ale teď si růžová vína právem dobývají své místo na slunci. Co do kvality je umí naši vinaři vyrobit exkluzivní, a tak je Češi a Češky vyhledávají čím dál víc. A co k nim?

Napárovat růžové víno s jídlem není žádná věda, v základu funguje pravidlo chutná/nechutná. Kdo ale chce ve snoubení vína s jídlem udělat pár kroků navíc, pro toho jsou následující řádky.

Suchá a polosuchá růžová vína se podávají nachlazená. Zpravidla jsou svěží, aromatická, a tak jsou ideální pro konzumaci v letních měsících, tím spíš, když si z nich v poměru jeden díl vína a jeden díl sody uděláte růžový vinný střik.

Z toho vychází i jejich párování s gastronomií. Zkuste si dát růžové víno ke grilované rybě, k asijským úpravám mas, uzenině, dezertu… Skvělé, že? „Růžová vína jsou totiž skvěle kombinovatelná a mají všestranné využití. Suchá rosé zvládnou zeleninové saláty například s kozím sýrem a brusinkami, grilované klobásky i studené kvalitní uzeniny, tučnějšího lososa na mnoho způsobů nebo vepřovou panenku, a dokonce lehké úpravy jehněčího. Vynikající jsou také s krevetami nebo s různými curry. Polosuchá i sladší růžová vína pak vhodně nakombinujete s ovocnými saláty nebo osvěžujícími sorbety,“ vyjmenovává jednu variantu za druhou národní sommelierka Klára Kollárová.

Přidat se k tomu dá i jedna velká inspirace na léto. Máte rádi meloun? Někde na pomezí párování a míchání koktejlů se nachází i kombinování rosé a melounu. Můžete ho k vínu přikusovat, vymačkaný i na kousky přidávat do koktejlů se základem z růžového vína. A můžete si z něj a dalšího ovoce udělat osvěžující ovocný salát, k němu zkoušet různá rosé a hledat tu nejlepší kombinaci.

Jak správně párovat víno s jídlem

  • Lehká vína – lehká jídla. Jídlo, kde je málo koření, málo tuků (ryba, hubená drůbež, bílé maso) kombinujeme se suchými kabinetními víny – z rosé odrůd třeba s Modrým Portugalem.
  • Hutná jídla – plná vína. Více tuků v jídle (prorostlé vepřové, pečená ryba, jídla s majonézou) potřebuje více alkoholu a extraktu ve víně – pozdní sběry nebo jakostní vína s vyšším obsahem alkoholu. U rosého sáhněte po Rulandském modrém nebo Dornfelderu.
  • Kořeněná jídla – plná a výrazná vína. Suchá a výrazně chutnající, případně láhvově zralá červená vína. Vyplatí se vytáhnout z vinotéky rosé z Frankovky, Rulandského modrého, Svatovavřineckého, Merlotu nebo Cabernetu Sauvignon, které ladí s hovězí pečení, steaky, skopovým, zvěřinou.
  • Sladká jídla, sladká vína. Se sladkými jídly se lépe kombinují vyzrálá sladká vína nežli mladá, svěží a řízná sladká vína.

Autor článku

Komerční sdělení

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty