Suroviny
- těstoviny (spaghettoni) 400 g
- jahody 400 g + 4–6 dalších k podávání
- červená cibule (větší) 1 ks
- extra virgin olivový olej 3 lžíce
- celý pepř 10 kuliček
- balzamikový ocet 5 lžic
- cukr krupice 1 lžíce
- vanilkový lusk 1 ks
- mascarpone 350 g
- máta několik lístků
- strouhaný parmazán 4 lžíce
- mořská sůl
Postup přípravy
- Ve velkém hrnci uvařte 4 l vody. Osolte ji, vložte do ní těstoviny a uvařte je podle návodu na obalu akorát na skus, al dente. Vodu slijte a uchovejte ji.
- Mezitím očistěte jahody, odstraňte z nich kalichy a jahody nakrájejte na čtvrtky. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno.
- Ve velké hluboké pánvi rozehřejte olivový olej a opečte na něm cibuli. Přidejte nahrubo drcený pepř a restujte pár vteřin, až se rozvoní. Přilijte balzamikový ocet. Vmíchejte cukr se 100 ml vody z vaření těstovin a několik minut vařte. Přidejte jahody, krátce je povařte, osolte a pánev odstavte.
- Vanilkový lusk podélně rozřízněte, vyškrábněte z něho dřeň a důkladně ji promíchejte s mascarpone, 200 ml vody, v níž se vařily těstoviny, a s těstovinami.
- Těstoviny rozdělte na talíře, přelijte jahodovou omáčkou, ozdobte jahodami a lístky máty, posypte sýrem a podávejte.
Vyzkoušejte nepečený piškotový dort s tvarohem a jahodami podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Nepečený piškotový dort s tvarohem a jahodami