Suroviny
- květák 1 kg
- sušené rozinky 80 g
- šafrán 1 g
- piniová semínka 40 g
- česnek 2 stroužky
- extra virgin olivový olej 80 ml
- sezamová semínka 30 g
- sušená rajčata (naložená v oleji) 5 ks
- citrony (v bio kvalitě) 1 ks
- ras el hanout (marocké koření) 1 lžíce
- bazalka 2 hrsti
- mořská sůl
Typická barva květáku ze Sicílie je šeříková; říká se mu také violetto di Sicilia. Fialové zbarvení mu dávají antokyany, sekundární rostlinné látky, nazývané bioflavonoidy, které se vyskytují v modré, fialové a červené zelenině a ovoci a patří mezi nejsilnější antioxidanty. Kromě toho se na Sicílii pěstuje také zelený květák – cavolfiore verde nebo také cimone, který je příbuzný s bílým květákem. Protože však nebyl obalený listy, vyvinul se v něm chlorofyl a dal mu zelenou barvu.
Postup přípravy
- Květák očistěte a rozdělte na malé růžičky. Dejte je do hrnce s vroucí osolenou vodou a vařte 5 až 7 minut tak, aby byl květák ještě křupavý. Sceďte ho.
- Do mísy dejte rozinky a šafrán a přelijte je 200 ml vroucí vody.
- Horkovzdušnou troubu předehřejte na 160 °C. Plech vyložte pečicím papírem. Pinie opražte nasucho na pánvi, až se rozvoní. Stačí 30 až 60 vteřin. Česnek oloupejte a nakrájejte na plátky.
- Ve velké míse důkladně promíchejte květák, olivový olej, sezam, pinie, česnek, rajčátka, citronovou šťávu a nastrouhanou kůru a marocké koření. Osolte a rozprostřete na připravený plech. Pečte v druhé nejvyšší poloze 25 minut. Občas promíchejte.
- Vmíchejte ke květáku rozinky se šafránovou vodou a pečte ještě 10 minut.
- Plech vyjměte z trouby, květákový salát rozdělte na talíře, posypte nasekanou bazalkou, podle chuti pokapejte olivovým olejem a podávejte.
PRIMA TIP: Směs marockého koření koupíte hotovou pod názvem ras el hanout, nebo ji umíchejte ze sušeného zázvoru, černého pepře, hnědého kandysu, mletého římského kmínu, mleté skořice, semínek koriandru, mleté sladké papriky, lístků máty, sušené chilli papričky, sušené kurkumy a lístků růže.
Vyzkoušejte návykový zapečený květák se sýrovou omáčkou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Neodolatelně dobrý zapečený květák se sýrovou omáčkou