Sirup
- hnědý cukr 1/4 hrnku
- voda (horká) 2 lžíce
Bubble tea
- tapiokové perly (černé, instatní) 1/2 hrnku
- černý čaj 6 sáčků nebo 40 g sypaného
- rostlinné mléko (ovesné nebo mandlové, případně kravské plnotučné) 2 hrnky
- led (dle chuti)
Postup přípravy
- Příprava sirupu: Do malého rendlíku dejte hnědý cukr a horkou vodu. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí.
- Příprava tapiokových perel instantního typu: Přiveďte malý hrnec s vodou k varu. Tapiokové perly uvařte podle návodu na obalu. Kuličky slijte a pár vteřin je proplachujte studenou vodou, aby se zastavil var. Znovu je slijte a přendejte do misky se sirupem. Během přípravy bublinkového čaje je nechte marinovat.
- Příprava bubble tea: Do sklenice nebo hrnce, ze kterého se dá snadno nalévat, nalijte 1 hrnek vroucí vody a přidejte čajové lístky nebo sáčky. Čaj nechte 10 minut louhovat, aby vznikl silný výluh. Čaj sceďte pomocí velmi jemného sítka nebo kávového filtru (nebo vyjměte čajové sáčky).
- Do každé servírovací sklenice dejte 2 až 3 polévkové lžíce tapiokových perel spolu s hnědým cukrovým sirupem. Přilijte 1/2 hrnku černého čaje. Přilijte až 1 šálek mléka nebo podle své chuti.
- Před vypitím promíchejte. Chuť můžete upravit přidáním většího množství tapiokových perel se sirupem, čaje nebo mléka.
- Nápoj podávejte horký, při pokojové teplotě nebo přidejte kostky ledu a podávejte ho studený.
PRIMA TIP: Instantní tapiokové perly se snadno připravují a nejlépe chutnají, když se podávají čerstvé. Pokud je však chcete připravit den nebo více dopředu, použijte raději běžný typ.
Příprava běžných (ne instantních) tapiokových perel: Přiveďte k varu malý hrnec s vodou. Přidejte tapiokové perly a jemně míchejte, dokud nevyplavou na hladinu. Vařte na mírném ohni 15 minut za častého míchání, aby se neslepily, dokud tapiokové perly nezměknou, ale budou mít stále trochu žvýkavou strukturu. Odstavte hrnec z plotny, přikryjte a nechte 15 minut odpočívat. Tapioku slijte, propláchněte studenou tekoucí vodou, aby se přestala vařit, znovu slijte a přendejte do misky se sirupem, aby se marinovala. Tapiokové perly můžete použít hned nebo je můžete uložit do lednice, dokud nebudou připraveny k použití. Nejlépe budou chutnat čerstvé, ale můžete je skladovat i několik dní. Jejich struktura bude tím žvýkavější, čím déle je necháte odležet.
Vyzkoušejte arabskou kávu podle návodného videoreceptu