Olej z lískových oříšků utuží zdraví

Olej z lískových oříšků  Foto:
Olej z lískových oříšků
Foto: Thinkstock

Rostlina lískového oříšku se do Evropy rozšířila z Asie. Líska obecná dorůstá až do výšky čtyř metrů. Tento keř můžeme vidět v zahradách i ve volné přírodě. Jeho plody rostou ve shluku dvou až šesti plodů. Jsou obaleny velmi tvrdou skořápkou.

Dříve oříšky sloužily k věštění budoucnosti. Dodnes se používají proutky lísky při vyhledávání pramenů vody.

Nejlépe v Evropě se daří lískovým oříškům v Turecku. Ročně jich Turecko vyprodukuje asi 450 tisíc tun.

Olej vyrobený lisováním lískových oříšků za studena je silně aromatický a má chuť pražených oříšků.

Složení

Olej z lískových oříšků obsahuje spoustu minerálů a vitamínů, mezi kterými nechybí B1, B2, C a E. Dále bor, chrom, draslík, fosfor, hořčík, kvalitní oleje, kyseliná listová a pantotenová, mangan, měď, vápník, vláknina, selen, zinek, železo a další organismu prospěšné látky. Nemá téměř žádné sacharidy.

Olej z lískových oříšků je dovážen po Evropě především z Francie, kde se dá koupit v kanystrech nebo plechovkách v supermarketech. Foto: Thinkstock

Olej z lískových oříšků je dovážen po Evropě především z Francie, kde se dá koupit v kanystrech nebo plechovkách v supermarketech. Foto: Thinkstock

Použití v kuchyni

Olej z lískových oříšků se přidává do ovocných, ale i zeleninových salátů, do zákusků, například palačinek nebo vaflí. Zahříváním lískového oleje jeho se charakteristická chuť ztrácí, proto se používá pouze ve studené kuchyni. Olej musí být skladován v chladu při teplotě do 18 °C. Díky silnému aromatu ho můžeme smíchat s lehkým světlým rostlinným olejem a použít ho pak třeba do omáček, dresinků nebo pečiva.

Využití v kosmetice

• používá se jako masážní olej

• vyživuje, regeneruje a hydratuje pokožku

• podporuje prokrvení pokožky a zachovává její elasticitu

• je vhodný pro všechny typy pokožky, řeší i problémy s akné

• přidává se do vlasové kosmetiky, regeneračních olejů a krémů, opalovacích krémů, preparátů pro depilaci

Olej z lískových oříšků  Foto: Thinkstock

Využití v lékařství

• blahodárně působí na správnou funkci pohlavních orgánů (vhodný pro ženy s poruchou menstruačního cyklu)

• doporučuje se při srdečních a oběhových onemocněních (účinný při zánětech žil)

• obnovuje pružnost plic (vhodný pro alergiky, astmatiky, kuřáky a seniory)

• vhodný pro zlepšení paměti

• odstraňuje napětí, zklidňuje a posiluje

• je vhodným doplňkem energie pro studenty a sportovce, ale i pro těhotné ženy

• pomáhá při chronické únavě

• používá se při revmatismu

• doporučuje se užívat při diabetes (obsahuje minimální množství sacharidů a je dobrým zdrojem energie)

Olej z lískových oříšků  Foto: ThinkstockPrima tip

Doporučuje se lidem těžce fyzicky a duševně pracujícím, studentům a dětem.

Uvařte si palačinky a pokapejte je tímto zázračným olejem.

Zajímavost

Lískové oříšky jsou lehčeji stravitelné než mandle nebo vlašské ořechy. Poskytují tolik energie, že pouhých 50 g doplní výdaj za hodinu tělesné aktivity.

Lískový keř se stal symbolem zakopaných pokladů, lásky a plodnosti. Lískové oříšky tak bývaly často součástí svatebních obřadů

Na co si dát pozor

Olej z lískových oříšků je velmi kalorický! Jeho konzumace se nedoporučuje v době snižování nadváhy.

Ořechové oleje snadno žluknou, proto bychom je raději měli kupovat jen v malém množství.

Autor: Alžběta Krchová

Přečtěte si o dalších olejích:

Článek

Arganový olej  Foto: Thinkstock

Arganový olej

Arganový olej se získává lisováním za studena z jadérek arganovníku (latinsky Argania spinosa). Tento chráněný strom roste pouze v jihozápadním Maroku, dožívá se až 200 ...

Článek

Pistáciový olej  Foto: Thinkstock

Pistáciový olej je známý již z dob antiky

Představujeme vám další z řady zázračných olejů, které jsou studnicí zdraví i krásy. Tentokrát se dozvíte něco o oleji z pistáciových oříšků nebo-li "zelených mandlí".

Článek

Mandlový olej  Foto: Thinkstock

Mandlový olej je elixír krásy

Mandlový olej lisovaný za studena se řadí mezi nejcennější rostlinné oleje. Je tmavě žlutý a má jemnou oříškovou chuť a charakteristickou vůni. Patří k nejpoužívanějším ...

Článek

Kokosový olej  Foto: Thinkstock

Kokosový olej – chuť a vůně exotiky

V šumění kokosových palem se ukrývá spousta kulinárních příslibů. Z jejich ořechů lze získat dužinu a mléko, ale především vynikající, všestranný a zdravý olej.

Článek

Olej z vlašských ořechů  Foto: Thinkstock

Poznejte olej z vlašských ořechů

Ořešák královský, vlašský ořech, je strom pocházející z Persie. Dobře roste v hlubokých, provzdušněných půdách na slunných místech. Začíná plodit ve věku 8 až 10 let a ...

Článek

Makadamové ořechy Foto: Thinkstock

Makadamový olej

Makadamový olej se řadí mezi luxusní oleje, lisované za studena. Získává se z makadamových ořechů. Ty patří k nejdražším na světě. Rostou v Austrálii, na Novém Zélandu a v ...

Videa

reklama

reklama