Arganový olej se získává lisováním za studena z jadérek arganovníku (latinsky Argania spinosa). Tento chráněný strom roste pouze v jihozápadním Maroku, dožívá se až 200 let, ale plodit začíná až po 15 letech, i několikrát ročně.
Arganový olej
Je to jeden z nejstarších stromů světa. Jeho 2–4 cm velké oříšky jsou oblíbenou pochoutkou místních koz. Domorodci pak sbírají výkaly těchto koz a teprve až tyto kozím traktem zpracované pecky lisují na olej. Oříšky v dužnině jsou třikrát tvrdší než lískové oříšky. Berberské ženy olej vyrábějí tradičním způsobem tak, že ořechy vytloukají na kamenech.
Výsledný olej je hebký, voní ořechově, snadno se roztírá po těle. Pravý arganový olej má často na dně lahvičky malé množství sedliny a má malinko zakalený vzhled.
Složení
Obsahuje nenasycené mastné kyseliny, nasycené mastné kyseliny a velké množství fytosterolů a karotenoidů. Je bohatý na vitamíny A, B, D a E.
Arganové ořechy. Foto: Thinkstock
Použití v kuchyni
Používá se především ve studené kuchyni a jako koření. Má lehce mandlovou a oříškovou chuť a je vhodné jej přidat například do kuskusu, salátů na ryby a do omáček. Stačí několik kapek. Vmíchejte do jídla až na konci vaření, aby zůstaly zachovány jeho výživové hodnoty. Zbytek z tradiční extrakce oleje je hustá pasta čokoládové barvy, která se nazývá “amlou”. Sladí se a podává se jako omáčka (dip) pro namáčení chleba při snídani. Chuť se podobá arašídovému máslu.
Využití v kosmetice
- vhodný na suchou a citlivou plet
- dokáže vyhladit vrásky, jizvy a strie
- používá se jako masážní olej
- přidává se do opalovacích krémů (chrání pokožku před spálením a napomáhá k jejímu zhnědnutí)
- dodává vitamíny vlasům (zabraňuje třepení konečků) a nehtům (působí proti lámání)
- hojí pokožku při ekzémech, akné a lupénce
- podporuje hojení popálené pokožky
Využití v lékařství
- snižuje hladinu cholesterolu
- má antioxidační účinky
- preventivně působí proti rakovině
- posiluje funkce orgánů: srdce, jater, lymfatického a nervového systému
- napomáhá při otocích, zánětech, stimuluje krevní oběh a tím upravuje krevní tlak
- podporuje obranyschopnost organismu proti virům
- používá se při kožních onemocněních
- zpomaluje degenerativní proces buněk při Bechtěrevově a Parkinsonově chorobě
- zrychluje metabolismus
Prima tip: Kousky bílého chleba namočeného v arganovém oleji jsou zdravou lahůdkou ke snídani.
Zajímavost
Na 1 litr arganového oleje je potřeba 30 kg plodů arganie, což odpovídá 4–5 stromům, a jeho výroba trvá zhruba 20 hodin. Stromy arganie jsou ohrožené a chráněné UNESCO.
Na co si dát pozor
Ne každý arganový olej, který je na trhu nabízen, je garancí vysoké kvality. Vždy se podívejte na výčet ingrediencí uvedených na etiketě. U pravého arganového oleje je v ingrediencích pouze "ARGANIA SPINOZA KERNEL OIL".
Autor: Alžběta Krchová